Peste patru sute de părinți s-au prezentat cu copiii la Spitalul de Pediatrie unde medicii americani oferă consultații, tratamente și operează gratuit. Mark Hechler este medic ORL și chirurgie plastică la un spital din Kansas. Este la Botoșani pentru al patrulea an și oprerează pentru a doua oară o adolescentă de 15 ani care a suferit în urmă cu mulți ani o arsură gravă la nivelul feței.
"Această fată are o cicatrice de la arsură pe buze și cicatricea s-a retras în partea de sus a buzei și a obturat și nara. Acum o să-i eliberăm buza și o să-i deblocăm nara și să-i desfacem cicatricea ca să-i redăm funcționalitatea și să arate și mai bine," explică specialistul.
Numeroşi părinţi au stat la rând cu copiii fie pentru tratament fie pentru operații. Aceştia spun că preferă să aştepte pentru consultaţii la medicii americani deoarece nu-și permit să meargă în clinicile universitare unde sunt specialiști pentru problemele copiilor lor. Iar imposibilitatea părinților de a avea acces la servicii medicale performante este cunoscută de medicii din America și spun că acesta motivul principal pentru care vin an de an la Botoșani.
Ken Conde, directorul medical al Medical Mission în România: "cred că accesul la serviciile de sănătate este greu în zonele rurale și este greu pentru ei să călătorească. Unii dintre ei vin doar pentru a primi vitamine iar alții doar pentru ochelari de vedere."
Aparatura cu care lucrează, consumabilele și medicamentele sunt asigurate de medicii americani.
Jaber Yassin, medic primar chirurgie pediatrică Spitalul Județean Botoșani: "ne-a adus trei aparate de anestezie, mult instrumentar, un aparat electrodermatom pentru a trata arsurile și cu grefă, ulterior am primit și un motor ortopedic."
Prezența medicilor americani la Botoșani este un real ajutor si pentru cadrele medicale de la Botoşani. Unitatea de pediatrie are 123 de paturi şi aici lucrează doar şapte.
Aurel Tinca, coordonator secția de Pediatrie a Spitalului Județean Botoșani: "la capitolul medici stăm foarte prost. Nu există cardiolog, nu este neurolog în clinică cu paturi, avem neurolog numai în ambulator, deficitul foarte mare în ambulatorul de specialitate, nu mai vorbesc de asistenți, când e vorba de asistenți este și mai mare necazul."
Misiunea medicilor din America este programată până pe data de 3 septembrie. Cadrele medicale nu vin însă pentru prima dată în Botoşani. De 15 ani medicii vin şi acordă consultaţii gratuite pentru copii.