La secretariatul școlii generale „Bogdan Petriceicu Hașdeu” au ajuns 256 de cereri de înscriere, cu 30 mai multe față de anul trecut. O explicaţie ar fi dorința părinților de a-și înscrie copiii la şcoli cât mai bune. Iar asta înseamnă că trebuie înfiinţate noi clase.
„Noi ne-am propus 7 clase. Cinci clase aici, o clasă la corpul C, una la corpul D. Probabil că la 30 de copii o să trebuiască să mai facem o clasă. Chiar mă gândeam la soluţie. O să vedem. Probabil că o să ducem o clasă, două după-amiaza şi vom găsi spaţii necesare pentru buna desfăşurare a procesului de învăţământ şi pentru clasele pregătitoare,” a declarat Ionel Nechifor, director Şcoala Generală „B. P. Hașdeu” Iaşi.
În judeţul Iaşi sunt puse la dispoziţie 8.200 de locuri pentru clasa pregătitoare. Locurile sunt cu mult peste capacitatea unităţilor de învăţămât. O recunosc chiar învăţătorii.
„În clasa noastră sunt 36 de copii. Au fost 38. Doi au plecat din motive obiective la alte şcoli. Au rămas 36. Într-adevăr un număr destul de mare în comparaţie cu ce ar trebui să avem, 25 de copii,” spune Elena Durac, învăţător.
Iar părinții recurg la orice metodă să se asigure că cei mici sunt primiți la școli cu reputație bună. Pentru a înscrie copilul la o anumită şcoală, părinţii sunt obligaţi să aibă domiciliul sau rezidenţa în aria administrativă a acelei şcoli. Aşa se ajunge să se mute fictiv la rude sau prieteni.
„Concret, în ianuarie am avut 340 de solicitări pentru ca în luna februarie numărul acestora să crească vertiginos până la 750. Pentru perioada lunii martie am înregistrat 270 de vize de reşedinţă. De cele mai multe ori, acestea sunt solicitate de către părinţi pentru a-şi putea înscrie copiii la clasa 0. Este o realitate,” a declarat Marius Bodoga, directorul Serviciului de Evidenţă a Persoanelor Iaşi.
A doua etapă de înscriere va avea loc în perioada 25 martie - 4 aprilie, iar pe 11 aprilie se vor afisa rezultatele finale.