De două luni, cele peste 11 mii de familii care au locuințele racordate la CET Bacău primesc apă calda cu porția. Curge normal doar două zile pe săptămână şi, în rest, doar câteva ore pe zi, iar atunci e mai mult rece, după cum se plâng locatarii.
Situaţia se înregistrează de la începutul lunii iulie, când societatea de termoficare a intrat într-un proces de modernizare a conductelor subterane. Din lipsă de fonduri însă lucrările avansează cu viteza melcului.
Constantin Petcu, președintele asociației de proprietari: "Problema este că oamenii nostri nu-şi fac treaba cum trebuie, nu-i controlează, sapă, pune şeava, mai sapă că a uitat ceva sau s-a spart imediat şi în tot oraşul se întâmplă aşa."
Pe lângă aceste probleme, CET Bacău se află acum şi într-un mare impas financiar. Din cauza datoriilor a intrat în insolvenţă şi riscă falimentul. Soarta companiei va fi decisă la sfârşitul acestei luni în instanţă.
"Suntem după o şedinţă a comitetului creditor, o întâlnire a creditorilor care au respins planul de reorganizare a CET-ului, situaţie în care judecătorul sindic va hotărî dacă mai există vreo posibilitate de a reveni asupra planului de reorganizare, sau va hotarî intrarea în faliment," a declarat Neculai Olaru, directorul CET SA Bacău.
Dacă societatea intră în faliment, municipalitatea, conform legii, este obligată să asigure agent termic către populaţie.
Vasile Tescaru, viceprimar interimar al municipiului Bacău: "CET-ul, dacă nu mai poate fi salvat, va fi înlocuit cu altă societate care va prelua aceste obligaţii legale de furnizare a agentului termic pentru populaţie şi, varianta doi, dacă se acceptă o societate cu atribuire directă a acestui serviciu, vom crea o direcţie separată în Primărie, care se va ocupa de aceste probleme."
Planurile de viitor vin însă la pachet şi cu o veste proastă. Reprezentanţii municipalităţii nu exclud posibilitatea ca începând din primăvara anului viitor să majoreze preţul gigacaloriei.