Reprezentanți ai instituțiilor publice din Iași s-au întâlnit pentru a discuta posibile proiecte care să vină în ajutorul consumatorilor de droguri. Relansarea rețelei antidrog este privită cu scepticism din cauza lipsei de fonduri.
„Dacă statul român nu-și propune serios să finanțeze o astfel de luptă, nu cred că vom reuși. Nu cred că vom avea rezultate onorabile pentru că e o afacere multinaționlă foarte puternică, foarte bine finanțată pentru că drogurile se vând destul de bine și destul de scump,” a explicat Marius Vulpe, directorul Penitenciarului de Maximă Siguranță din Iași.
Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog a făcut această relansare din cauză că tot mai multe persoane cer sprijin. Din 70 de persoane incluse în programul centrului, 40 sunt consumatoare de droguri de mare risc. Cel mai tânăr drogo-dependent are 16 ani.
„Numărul de persoane consumatoare este în creștere, chiar s-a dublat în ultimii ani. Oamenii, ca și specialiști, sunt puțini. Tocmai de aceasta se impune înființarea, reactivarea acestei rețele inter-instituționale în idee de a dezvolta servicii de asistență comunitară la nivelul județului Iași, poate chiar înființare de centre de zi,” a spus Mihaela Ciobanu, psiholog la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași.
Pentru ca centrul de zi să fie funcționabil este nevoie de aproximativ 500 de mii de euro.