Unicul post de cercetător la Centrul de Studii Mihai Eminescu a rămas vacant în urmă cu 2 ani și jumătate, atunci când cercetătorul a ieșit la pensie iar alți doi specialişti angajați cu contracte civile au renunțat la locul de muncă. Deși postul de cercetător a fost scos la concurs de mai multe ori, nu s-a prezentat nicio persoană care să îndeplinască toate condițiile cerute.
Conducerea Memorialului Ipotești de care aparține centrul de studii spune că s-ar mulțumi chiar și cu proaspăt absolvenți dar nici măcar aceștia nu au fost interesaţi să vină să se ocupe de cercetarea operei lui Mihai Eminescu. O explicaţie ar fi salariul mult mai mic decât în universitățile din marile orașe, cred autorităţile.
"Cine vrea să facă cercetare probabil face pe lângă academii, pe lângă centrele unde sunt universități, mai puțin vine la Memorialul Ipotești, care e la 10 kilometri de Botoșani și să vină pe un salar de 2.000 de lei pe lună," a explicat Gheorghe Sorescu, președintele CJ Botoșani.
Organigrama instituției, care cuprinde 38 de posturi, include însă mecanici, electricieni sau peisagişti, angajaţi care, spune conducerea instituţiei, se ocupă de treburile gospodăreşti, mai ales că suprafața care trebuie administrată este foarte mare.
"Memorialul ipotești se întinde pe 2,7 hectare, are Biblioteca Națională, Casa Memorială Mihai Eminescu, Muzeul Temati, Casa Papadopol, peste 100 și ceva de metri pătrați de birouri, are 60 și ceva de locuri de cazare," a spus Miluță Jijie, directorul Memorialului Ipotești.
"Eu sunt mecanic, dar fac și ce e nevoie la administrativ, pe afară, cu cositoarea, dăm vara cu benzină, iar când e zăpadă, ca acum, la lac."
"Suntem universali, cum ar veni, unde este nevoie punem mâna și facem," povestesc angajaţii.
Singurele activități de cercetare întreprinse la Memorialul Ipotești sunt făcute printr-o colaborare neremunerată de profesori universitari din Iași și Suceava.