Construite pe o suprafaţă de 5 hectare, cele 4.200 de panouri fotovoltaice de la Miroslava se rotesc după soare şi înmagazinează astfel maximum de energie. Parcul energetic a costat peste 26 de milioane de lei, bani europeni. Şi este unic în ţară datorită sistemului folosit.
"Trackerul este tot ansamblul care se roteşte pe două axe. Are o axă rotativă şi una pe verticală în funcţie de poziţia soarelui, automat," a explicat Liviu Niţă, inginer energetic.
Iar asta îi asigură eficienţă maximă.
"Tot timpul razele soarelui, de dimineaţă până seara, sunt perpendiculare pe panou, deci captează la maxim energia solară şi o transformă în energie electrică. În comparaţie cu panourile clasice, care sunt fixe, producţia după părerea mea este dublă aproape."
Energia produsă va asigura iluminatul stradal, dar şi curentul necesar pentru şcoli, grădiniţe, dispensarul medical şi primărie.
Maricel Popa, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului: "se face economie substanţială la bugetele locale, atât pentru faptul că poate să ia o pondere din megawaţii injectaţi în reţea, să întregească bugetul deoarece sunt de la 1 la 3 certificate verzi, ceea ce înseamnă o medie de 150 de euro pe fiecare megawatt."
Dan Niţă, primarul comunei Miroslava: "În momentul în care noi vom produce curent electric vom face altceva din comună. asfaltări de drumuri, alimentări cu apă, întreţinere şcoli, reparaţii şcoli, baze sportive, sunt multe activităţi pe care vrem să le facem pe viitor."
Încântaţi de investiţie sunt şi localncii, care îşi fac deja calcule cu profitul obţinut din centrala fotovoltaică. Următorul proiect al comunei este amenajarea unui parc industrial.