Cel mai mare producător de sturioni din România se află la Iași
Data publicării:
Mihai Cuvinciuc a moştenit o fermă piscicolă pe care a avut ambiţia să o transforme într-o afacere de lux. Pentru asta a investit în 15 mii de exemplare de lopătar, specie de sturion de origine nord-americană, unul dintre cei mai scumpi peşti.
„Costul puilor este o mare problemă. Reproducerea se face doar artificial, deci depindem de un institut de cercetare,” explică Mihai Cuvinciuc, proprietarul fermei.
O astfel de afacere prezintă un risc ridicat deoarece din 10 pui e posibil să supravieţuiască, într-un an bun, doar 5 din cauză că puii sunt mâncaţi fie de broaşte, fie de păsări. Într-o singură iarnă a pierdut o sută de mii de euro. A învăţat însă din greşeli şi a reuşit să ajungă pe linia de plutire.
„Noi îl aducem cam la vreo 3 grame şi, într-o vară, ajunge undeva la 200 de grame, moment în care, noi spunem că e salvat. În general, avem supravieţuitori de sută la sută,” a mai spus Mihai Cuvinciuc.
Peştele lopătar este crescut pentru gustul bun al cărnii, fiind un peşte fără oase, dar mai ales pentru icrele negre, care ajunge să coste în jur de o mie de euro. Ca ferma să prospere, la bazinele întinse pe o suprafaţă de 170 de hectare se munceşte cât e ziua de lungă.
Pe lângă muncă, e nevoie şi de răbdare. Mihai trebuie să aştepte doi ani pentru a da peştele spre vânzare, iar pentru icrele negre e nevoie de cel puţin 12 ani.
Din 2018, omul de afaceri vrea să exporte icre negre. Prima ţintă este Germania.