Casa şi cele cinci hectare şi jumătate de teren au intrat în posesia statului în 1945, când Mihail Sadoveanu s-a mutat în comuna Ciorogârla, din judeţul Ilfov. Sciitorul a făcut un contract de schimb cu statul român pentru patru ani, dar nu şi-a mai primit niciodată locuinţa.
Casa cu turn, aflată în dealul Copou, o clădire construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea, este lăsată acum în voia sorţii. Locul în care Mihail Sadoveanu a scris unele dintre cele mai importante capodopere ale literaturii române este într-un stadiu avansat de degradare. Pereţii sunt plini de crăpături, tencuiala se desprinde, iar lucrări de reabilitare nu au mai fost făcute de 35 de ani.
Casa Sadoveanu nu este protejată de legea monumentelor istorice din cauza unei erori. Institutului Naţional al Monumentelor a şters-o de pe listă, acum 11 ani, şi nu a mai îndreptat eroarea.
Lăcrămioara Balint, muzeograf în cadrul Muzeului Literaturii Române: "O mare perioadă de timp nu au fost fonduri. Când s-au alocat fonduri, a intervenit procesul de revendicare a clădirii. Din cauza acestui lucru nu se pot face intervenţii. Sunt investiţii care sunt interzise pe perioada derulării procesului."
Nepoata lui Mihail Sadoveanu a cerut în instanţă în 2011 retrocedarea celor 5 hectare şi jumătate de teren şi casa scriitorului. Este reprezentată în proces de fiul ei, strănepotul lui Sadoveanu, stabilit acum în Olanda.
"Cerinţele familiei Sadoveanu punctuale sunt foarte simple: să se facă dreptate şi să se respecte legile în vigoare, deci acestea sunt cerinţele normale, nu dorim absolut, familia Sadoveanu nu doreşte nimic aparte, nu doreşte nicio favoare decât să se respecte legea," a explicat Dan Hervord, fiul moştenitor.
Moştenitorii scriitorului spun că şi ei doresc reabilitarea Casei Memoriale, dar că o vor renova numai dacă statul le-o dă înapoi.