Bogdan are 28 de ani și împreună cu soția sa locuiește în satul Ghilea în apropiere de Dorohoi. Și-au construit aici casa visurilor lor, nu o vilă impunătoare cu piscină ci o casă din paie și lut.
”Din genul ăsta de baloți e făcută casa, cum sunt așezate cărămizile aici în loc de cărămizi imaginați-vă baloți de paie,” a explicat tânărul.
Pentru construcţia casei, tânărul a folosit 1100 de baloți de paie, bârne de lemn și câteva tone de lut și nisip.
”Peretele în sine este format din o structură de lemn, baloți de paie cam cum se așează cărămizile, niște cărămizi uriașe, comprimați fiindcă practic din comprimare crește structura de rezistență a peretelui după care câteva straturi de lut, la exterior mai multe fiindcă sunt intemperii, la interior mai puține,” a mai spus Bogdan.
Proprietarul nu a făcut totul de capul lui, ci a apelat la ajutorul specialiștilor pentru acest proiect. Împreună cu arhitecți, ingineri și pisagiști a conceput casa despre care spune că este un concept revoluționar chiar dacă este 100% tradițională:
”Casa stă pe picioare de stejar, restul este brad totul, stejarul a fost ales pentru că are o capacitate de compresiune foarte mare, mult mai mare ca a bradului plus că e foarte rezistent la umiditate, la intemperii și așa mai departe.”
Nu doar exteriorul este similar caselor de la țară ci și interiorul cu pereți neregulați, tavane din bârne de lemn și chiar o sobă din lut care seamănă cu cuptoarele tradiționale. Soba, deși funcțională, este păstrată mai mult ca decor iar încălzirea casei se face printr-o centrală pe lemne. Pentru aceasta, proprietarul a cumpărat o porţiune din pădurea care este aproape de locuinţă:
”Din bucata de pădure pe care o avem, făcând doar tăierile legale de sanitizare avem mai mult lemn decât am consuma noi pe parcursul unui an.”
Locuitorii din Ghilea sunt mândri că în satul lor a fost construită o aemenea casă. Aceştia au numai cuvinte de laudă pentru tânărul care a lăsat viaţa de la oraş pentru a se muta în mijlocul naturii:
”Mi se pare ceva bun, adică respectă un pic tradiția, nu-i ceva cum se face acuma ... nu neapărat mai ieftin dar bun, ecologic, ceva natural, sănătos.”
”E ceva ecologic, eu cred că e ceva bun și a mea-i casă din chirpici făcută față de bca-urile care sunt poate e mai călduros, poate e mai bun.”
Până acum, casa a costat 60.000 de euro cu tot cu terenul aferent. Interiorul este unul generos, de 133 de metri pătrați și cuprinde o cameră de zi, bucătărie, un dormitor, birou, 2 camere pentru copii și un dressing. Locuinţa însă nu este gata. Tânărul spune ca abia peste patru ani va termina toate lucrările, iar locuinţa sa va fi aşa cum şi-a dorit.