Colegiul Medicilor din România se declară împotriva cardurilor de sănătate pentru care statul a cheltuit 50 de milioane de euro pe motiv ca dezavantajează pacientul.
Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România: “Cardul de sănătate îmi aduce aminte de un proverb românesc: ce-i trebuie chelului tichie de mărgăritar? Cardul de sănătate uşurează doar birocraţia pentru CNAS şi îngreunează relaţia dintre medic şi pacient pentru că scurtează timpul care va fi petrecut pentru a trece pe cardul de sănătate datele pe care le solicită pacientul, se mănâncă din cele 15 minute care îi sunt acordate.”
Cardurile de sănătate nu sunt văzute cu ochi buni nici de medicii de familie care nu şi-au achiziţionat încă cititoare pentru aceste documente electronice.
Anca Deleanu, medic de familie: “Important este ca acest card să aibă o valabilitate în toată Europa, ceea ce am înţeles că încă nu este posibil. Este o mare problemă introducerea datelor, care înseamnă un volum de muncă foarte mare în plus faţă de consultaţia respectivă. Există o discontinuitate în aprovizionarea cu aceste cititoare şi preluarea de către noi a acestor cititoare.”
Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Iaşi susţine însă că prin intermediul cardurilor de sănătate toate părțile vor avea de cîștigat. Documentele electronice vor contine intregul istoric medical al pacientului şi se va putea ţine o evidenţă strictă a tuturor serviciilor medicale efectuate.
“Persoana nu mai trebuie pusă pe drumuri, să se prezinte la ghişeul Casei de Asigurări să obţină o adeverinţă de asigurat sau să fie pusă pe drumuri din alte motive. Confirmă efectuarea serviciului medical unde nu mai pot exista suspiciuni sau erori în cadrul efectuării serviciului, se elimină foarte mult posibilitatea anumitor erori sau, de ce nu, a fraudării sistemului de sănătate,” a declarat Robert Dâncă, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi.
Judeţului Iaşi i-au fost alocate 460.000 de carduri de sănătate, iar până acum au fost distribuite 375.000, adică peste 80 la sută.
Folosirea cardurilor va deveni obligatorie la începutul anului viitor, cel mai probabil din februarie. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că medicilor de familie le vor fi plătite doar acele consultaţii care au fost înregistrate pe cardul pacientului.