În următoarele trei săptămâni, medicii de familie din Regiunea de Nord Est vor fi instruiţi cu privire la depistarea bolnavilor de hepatită. De pe 15 octombrie se va da start programului de screening si vor fi organizate caravane în mai multe localităţi.
”Vom testa la dispensarele aflate în localităţile respective pacienţii care consideră medicul de familie că au factor de risc de a avea această infecţie. Cei pozitivi, bineînţeles,vor fi trataţi aşa cum scriu normele europene astăzi,”spune Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.
În cadrul proiectului va fi lansată și o linie telefonică gratuită la care pot apela toţi cei interesaţi şi se va realiza o platformă electronică cu informaţii legate de acest program.
”Acest call center se doreşte a fi la dispoziţia pacienţilor. De pe acest call center pot obţine informaţii strict legate de problematica pe care o au domniile lor. Mai mult decât atât, Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş a pus la dispoziţie materialele de informare pentru pacienţi care vor fi şi pe site-ul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi,”a adăugat Adrian Streinu Cercel, manager Instititutul de Boli Infecţioase Matei Balş.
Programul naţional de educaţie şi prevenţie începe cu zona Moldovei pentru că aici statisticile arată un număr mai mare de bolnavi de hepatită. La Iaşi sunt în evidenţă 200 de pacienţi cu hepatita C, iar jumătate dintre ei au beneficiat de tratamente costisitoare.