De la începutul anului, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au ajuns 86 de persoane cu hepatita C și 57 infectate cu virusul hepatic B. Medicii spun că doar jumătate dintre bolnavi răspund la primul tratament iar în cazul celorlalți este nevoie de o nouă terapie.
Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași: "Un număr de aproximativ 100 de pacienți au fost tratați cu terapie triplă, noua terapie care privește hepatita C cu ajutorul studiilor clinice desfășurate împreună cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof.Dr. Matei Balș" din București."
Specialiștii spun că tratarea persoanelor infectate este costisitoare - aproximativ 24 de mii de euro pentru fiecare pacient. Pentru a reduce numărul cazurilor, specialiștii vor merge în teritoriu și vor face investigații gratuite dar și campanii de informare.
Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase: " Avem o serie de zone care sunt mai afectate cum este, de exemplu, Dorohoi și Vaslui dar și zone mai puțin afectate. Ne bazăm pe medicii de familie care vor primi o serie de chestionare pe care le vor adresa persoanelor care le au pe lista de pacienți."
România este pe locul 2 în Europa și pe locul 4 în lume ca număr de decese cauzate de virusurile hepatice, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății.