Alegerile europarlamentare din luna mai vor desemna 751 de alesi în Parlamentul European pentru urmatorii cinci ani. Alegerile sunt primele dupa Tratatul de la Lisabona, din anul 2009, care a acordat Parlamentului European puteri sporite.
„Parlamentul European este cel care îl va alege pe viitorul preşedinte al Comisiei Europene în baza votului pe care îl vor da cetăţenii europeni pentru Parlamentul European, acolo unde se vor constitui acele majorităţi care vor susţine candidatul la preşedinţia Comisiei Europene,” a explicat Mădălina Mihalache, şefa Biroului de Informare al Parlamentului European.
Față de precedentele alegeri, România a pierdut un loc în Parlamentul European urmând să dețină doar 32 de reprezentanți. Viitorii candidați își fac deja planuri pentru ca țara noastră să obțină preşedinţia unei comisii.
„Comisia de Agricultură, Comisia Economică, Comisia de Libertăţi Civile care este o comisie foarte importantă pentru că românii în continuare sunt discriminaţi în Europa din păcate. Sunt foarte multe guverne de dreapta care încă sancţionează cetăţenii români. Există încă obstacole pe piaţa forţei de muncă,” a spus europarlamentarul Cătălin Ivan.
De alegerile europene se leagă și planurile politicienilor din administrația locală.
„Pentru noi, Parlamentul European, din perspectiva creşterii atribuţiilor acestuia, reprezintă o locomotivă importantă în deciziile care se vor lua pe viitor în Uniunea Europeană, motiv pentru care, dacă nu vom reuşi să avem măcar şeful de locomotivă, sperăm măcar la un mecanic important acolo care să poată decide pentru România un viitor mai bun,” a declarat Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iaşi.
Alegerile europarlamentare sunt programate pe data de 25 mai.