De un an de zile, Anca are soţul după gratii. Femeia spune că îi este foarte greu să-şi crească cei trei copii. Pe lângă lipsa părintelui de acasă, minorii mai sunt afectaţi şi de alte probleme cum ar fi sărăcia şi comportamentul celor din jurul lor.
"Este greu pentru că nu vor să vorbească despre asta altor copii, de exemplu. Sunt copii cu prejudecăți. Cealaltă, cel puțin, e la liceu și la un moment dat el a zis că o să vin eu acasă și o să vin la tine la liceu. Deci numai atât i-a zis și a început să plângă - dar vine la mine la liceu să mă facă de rușine? Altfel sună, în momentul în care mama e despărțită și tata e acolo și altfel sună când mama e aici și tata e în pușcărie," spune femeia.
O mie de copii din judeţul Iaşi au câte un părinte după gratii. Statistica aparţine asociaţiei Alternative Sociale, care şi-a propus să creeze la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi un spaţiu special pentru copii. De două luni, camera de vizită este disponibilă pentru cei care merg să-şi vadă părinţii după gratii. Reprezentanţii asociaţiei spun că, de fiecare dată, copiii sunt afectaţi atunci când părintele le este arestat.
Liliana Foca, coordonatorul proiectului asociația Alternative Sociale: "studiile arată că, în situația în care acești copii nu beneficiază de suport, ei au un risc de trei ori mai mari, decât alți copii vulnerabili, să dezvolte comportamente predelincvente și delicvente. Astfel încât, ceea ce li se spune copiilor de mici "așa tată, așa fiu" devine o profeție care se autoîndeplinește."
Până acum două luni, camera de vizită în care copiii veneau să-şi viziteze părinţii în penitenciar nu era mult diferită de celelalte spaţii de detenţie. Acum, spaţiul a fost mobilat şi decorat ca pentru copii.
"Considerăm, noi, lucrărtorii din Penitenciarul Iași, că acest proiect are efecte benefice. Atât asupra copiilor deținuților, cât și a deținuților. Credem că a avut efect în ce privește o categorie de deținuți care nu-și anunțau copiii și nu-și invitau la vizită tocmai pentru a nu avea un impact negativ și a nu ști că ei sunt în penitenciar," a explicat comisar șef Marius Vulpe, directorul Penitenciarului din Iași.
Iaşul este al doilea judeţ din ţară cu număr mare de copii care au părinţii după gratii, spun reprezentanţii asociaţiei alternative sociale.
Cătălin Luca, director executiv al Asociației Alternative Sociale Iași: "E foarte important ca, pe lângă probleme materiale pe care le are familia, pe care le au copiii, problemele școlare, este extrem de important ca acești copii să primească și consiliere psihologică și suport material."
Camera de joacă a fost decorată cu fonduri venite din partea statului elveţian. Nu mai puţin de două sute de mii de franci elvenţieni au fost investiţi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi.