Biblioteci salvate virtual. Cărţi de valoare pot fi citite datorită unui scanner unicat

Data publicării:
DISPOZITIV SCANNER

Cu ajutorul acestui dispozitiv, în doar 20 de minute, un ziar complet de 16 pagini este scanat şi editat. Piesele cele mai importante sunt aparatele de fotografiat şi reflectoarele, care trebuie să aibă lumină rece şi să nu depăşească 20 de waţi.

"A fost gândit pentru colecţiile de ziare care sunt destul de fragile şi scannerele normale de dimensiuni obişnuite nu ating dimensiunea A2+," a explicat Bogdan Dănilă, inginer sistem Biblioteca Judeţeană G.T.Kirileanu.

După ce au fost fotografiate, următorul pas în procesarea colecţiilor este prelucrarea imaginilor care se face cu un program special.

"Rezultatul final al utilizării acestui scanner este foarte important atât pentru utlizatorii noştri, specialişti, bibliotecari pentru toţi cei care vor să cunoască documente vechi şi care sunt în general foarte greu accesibile," a adăugat Monica Jitianu, analist programator Biblioteca Judeţeană G. T. Kirileanu.

Iar succesul nu a întârziat să apară. În doar şase zile de la publicarea în format digital a colecţiei ziarului Ceahlăul, site-ul bibliotecii a avut aproape 300 de vizitatori.

Adrian Alui-Gheorghe, director Biblioteca Judeţeană G.T.Kirilescu: "un scanner rece, sunt puţine de acest tip în ţară, unul dinăla suprasofisticat există doar la Biblioteca Academiei unde se scanează documente şi lucruri rare, nu ne-am fi putut permite pt că un scanner e de la nivel de zeci de mii de euro în sus."

Fondul conţine aproape 36 000 de cărţi, publicaţii şi documente extrem de valoroase. Printre acestea se numără şi întreaga colecţia a Ziarului Timpul, dar şi toată biblioteca ce i-a aparţinut lui Ion Creangă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri