Darius ar fi trebuit să intre în toamnă în clasa întâi, însă părinții nu l-au dat la școală. Desi este la vârsta la care alți copii învață să scrie și să citească, băiatul abia dacă reușește să țină în mână un creion. Părinții nu au bani să-l susțină. Nici pe fratele mai mare, Ionuț nu îl așteaptă un viitor prea bun. Deși este în clasa a treia, lipsește de la școală de câteva săptămâni.
Învățătorul copiilor spune că tot lipsa banilor i-a determinat și pe alți părinți să-și retragă copiii din unitățile de învățământ. Spre exemplu, numai în comuna Plopana, în ultimii doi ani, peste 50 de elevi au abandonat școala.
„La noi este problema financiară. Nu au bani. În afară de alocația copiilor și complementara ei, așteaptă alocația ca pe ceva salvator. Și ca să trăiești dintr-o alocație de 42 de lei un copil și o familie...e greu. Noi nu avem nicio putere. Nu putem să le spunem să nu plece că o să strice copilul. Pe ei nu îi interesează chestia asta. Văd doar strict partea materială,” a explicat Ioan Muscalu, învățător Școala Generală Plopana.
Ca să diminueze fenomenul abandonului, Inspectoratul Școlar Județean Bacău a început o campanie de consiliere a părinților.Sunt implicați 25 de mediatori, care vor discuta cu părinții și profesorii și vor încerca să aducă elevii la școală în număr cât mai mare.
Potrivit ultimelor date oficiale anunțate de Ministerul Educației, rata abandonului școlar în România se cifrează la aproximativ 17 la sută.