Dintre cei 15.000 de şomeri din Bacău, cei mai defavorizaţi sunt tinerii care au absolvit o facultate. Din cele 366 de locuri de muncă vacante puse la dispoziţie de AJOFM, doar 16 sunt pentru cei cu studii superioare. Restul sunt pentru persoanele necalificate în confecţii şi construcţii.
”Oferta aceasta este adusă la cunoştiinţă de către angajatorii din judeţ cu care avem colaborări. Cei interesaţi se pot adresa colegilor noştri de la agenţia locală Bacău şi de la punctele de lucru, pentru că acolo se realizează medierea directă adică informare despre astfel de loc de muncă,” a spus Daniela Bălan, purtătorul de cuvânt al AJOFM Bacău.
Una din trei persoane întregistrate în evidenţele AJOFM primeşte indemnizaţie de şomaj, fapt ce clasează judeţul Bacău pe locul 27 la nivel naţional. Nici în ceea ce priveşte câştigul salarial, judeţul nu stă prea bine.
Eugenia Harja, director executiv la Direcţia Judeţeană de Statistică Bacău: ”Județul Bacău avea o medie de 1.407 lei, acesta fiind cu 19,3 procente sub media pe economia naţională, respectiv cu 336 de lei mai puţin decât câştigul mediu salarial pe economia naţională.”
La sfârşiul anului trecut, conform statisticilor, 60,6% dintre salariaţii judeţului Bacău lucrau în diverse fabrici şi instituţii, în timp ce 36,6% erau angajaţi în industrie şi construcţii. Restul de 2,8% prestau servicii în agricultură, vânătoare, sivicultură sau psicicultură.