Cei 16 viitori asistenţi medicali au venit la Şcoala Posliceală Sanitară din Paşcani însoţiţi de cinci dintre profesorii lor. Dacălii de peste hotare au participat la demonstraţii de prim ajutor şi au fost chiar pacienţi pentru elevii lor la demonstraţiile de folosire a unui tensiometru. La finalul fiecărei zile de curs, elevii străini vor susţine teste din cunoştinţele proaspăt acumulate. Apoi, la întoarcerea în Turcia, pe cei 16 tineri îi aşteaptă examenele de final de liceu.
Toţi spun că abia aşteaptă să practice meseria de asistent medical: "A ajuta oameni este un sentiment foarte frumos. De asta am ales să devin asistent medical," a spus Merve Armut, unul dintre elevii turci."După acest stadiu de practică, ei îşi vor lua diploma şi dacă vor trece de examenul naţional vor putea lucra în spitalele publice, dar şi private,"a explicat Deniz Ermiş, profesor din Turcia.
Asistenţii medicali români preferă să ia drumul străinătăţii
Alături de cursanţii de peste hotare şi absolvenţii români ai şcolii postliceale se pregătesc de absolvire şi, implicit, încep să-şi caute un loc de muncă. Mulţi dintre ei aleg drumul străinătăţii motivaţi de salariile de aproape o mie de euro pe lună. "Avem statistică pe care o stabilim în fiecare an cu inserţia absolvenţilor noştrii pe piaţa muncii. De la an la an a crescut. Cam 25 - 30 la sută pleacă în străinătate din absolvenţii noştrii," a explicat Maria Vatamanu, director al Şcolii Postliceale Sanitare.
La finalul săptămânii, tinerii din Turcia vor vizita mănăstirile din Bucovina.