Aparatele vechi de 20 de ani de la baza de tratament a Spitalului de Recuperare din Iaşi au fost înlocuite în această săptămână cu dispozitive noi. De şedinţele cu ultraviolete, laser şi ultrasunete vor beneficia acum de două ori mai mulţi pacienţi decât înainte, când vechile aparate se defectau frecvent din cauza uzurii.
„S-au luat 18 echipamente de toate tipurile, de ultimă generaţie, sperăm să lă dăm în funcţiune cât mai repede pentru că numărul de pacienţi care se preconizează pentru luna octombrie va depăşi 600 de pacienţi pe zi,” a declarat Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare Iaşi.
Achiziția cea mai importantă este aparatul pentru tratarea pacienților cu boli de oase, spun medicii.
„În medicina fizicală se foloseşte şi sunetul la o frecvenţă superioară limitei de audiţie. Limita de audiţie este la 20 de kilohertzi, acest aparat furnizează sunet cu o frecvenţă între 800 şi 1000 de kilohertzi, sunetul la o astfel de frecvenţă are efecte în profunzime, efecte care modifică permeabilitatea membranară, funcţionalitatea moleculară, procesele de respiraţie tisulară cu efecte antalgice, efecte miorelaxante şi vasodilatatoare,” a explicat Doru Baltag, directorul medical al Spitalului de Recuperare Iaşi.
Anual, 15.000 de pacienţi beneficiază de serviciile medicale de la baza de tratament a Spitalului de Recuperare din Iaşi.