Anul școlar va începe pentru mulți copii în clădiri fără autorizație. 177 de clădiri care aparțin Inspectoratului Școlar Județean nu au primit autorizație de funcționare din partea inspectorilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).
"Motivele țin de lucruri care transcend puterea de intervenție a școli. E vorba despre existența sau inexistența apei curente, a apei potabile, deci sunt chestiuni ce țin de calitatea apei, e vorba de lucrări în construcție sistate sau încă derulate și absența fondurilor se permanentizează situația și mai este vorba despre grupuri sanitare care sunt în exterior," a spus inspector școlar general Camelia Gavrilă, șef ISJ Iași
Situația unităților de învățământ a fost discutată în cadrul ședinței prefecturale. La aceasta au participat şi inspectorii de mediu care au anunțat începerea unor controale pe malul râului Siret.
Bogdan Abălași, subprefectul județul Iași: "am cerut sprijinul colegilor din Colegiul Prefectural și am dat o hotărâre în acest sens, pentru a înființa prin ordin al Prefectului, a unei comisii mixte, de control a tuturor balastierelor de pe râul Siret și Moldova. În primul și primul rând acest control va consta în verificarea legalității autorizațiilor."
Pe ordinea de zi s-a aflat și situația plăților efectuate de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. O nemulţumire semnalată de fermieri se referă la problemele apărute la împărțirea cadastrală.
Leonard Stafie, director adjunct APIA Iași: "dacă în 1990, în perioada respectivă când s-au făcut retrocedările, s-a măsurat cu lanțul cu ce s-a putut măsura, acum venim în anul 2015 , controlăm fermieri cu GPS-ul și avem eroare de punct de plus sau minus un cm. El în acte scrie că are un hectar, dar, de fapt, în teren are o suprafață mult mai mică."
În ședința de Colegiu Prefectural s-au mai prezentat și rezultatele unui control a vizat respectarea legislației pentru depozitarea deșeurilor.