În anul 1956 îşi începea producţia la Iaşi, Antibiotice, prima companie farmaceutică din România şi din sud-estul Europei care a fabricat Penicilina la nici 30 de ani de când a fost descoperită de Alexander Fleming. La acea dată, compania purta numele de Fabrica Chimica nr. 2 Iaşi.
În perioada 1960 - 1976 are loc cea mai importantă extindere a fabricii. De la un singur produs de penicilină, Antibiotice producea 25 ani mai târziu zeci de produse farmaceutice. În prezent a ajuns lider pe piaţa internă de produse injectabile şi lider mondial pentru Nistatină, substanţă care stă la baza producerii de antibiotice. Investiţiile masive au permis cucerirea a zeci de pieţe externe, în peste 60 de țări de pe toate continentele. De la Iași se exportă nistatina, substanța activă, dar și forme farmaceutice finite.
Fabrica a scăpat de privatizare
Principalul producător român de Antibiotice a scăpat de mai multe tentative de privatizare, în care se vorbea mai ales de interesele imobiliare. Fabrica deţine 50 de hectare de teren, evaluate la câteva sute de milioane de euro. Rămânând statul acționar, toţi cei peste 1.400 de salariaţi și-au păstrat locul de muncă. De altfel, de-a lungul celor 57 de ani de existenţă, la Antibiotice au lucrat peste 10.000 de oameni, de la ingineri chimişti, la medici, farmacişti, fizicieni ori biologi.
„Fabrica de sănătate" de la Iaşi are în prezent în portofoliu peste 160 de medicamente şi deţine cea mai complexă structură de fabricaţie din România. Pentru acest an îşi propune să exporte produse în valoare de de 23,5 milioane de dolari, reprezentând un sfert din cifra de afaceri.