Teatrul pentru Copii și Tineret din Iași se află într-un moment aniversar, la împlinirea a 65 de ani de activitate. De istoria acestui loc își aduc aminte cei mai vechi actori și regizori. De mai bine de șase decenii, Constantin Brehnescu regizor la Teatrul Luceafărul, a creat spectacolele imaginate, vizionate de generații întregi.
"Am facut Albă-ca-Zăpada, cu o scenografă care şi-a imaginat o caruţă, totul cu măşti şi păpuşi care, întoarsă pe toate feţele, putea să localizele toate secvenţele din spectacolul propriu-zis," a explicat Constantin Brehnescu, regizor la Teatrul Luceafărul.
Ion Agachi este unul dintre cei mai vechi actori de pe scena Teatrului Luceafărul. A ales să lucreze în lumea păpușilor la 17 ani, iar de atunci a fost înconjurat mereu de copii.
"În afară de Ţăndărică, cred că am fost singurul teatru care a cutreierat lumea. Am stat, am fost în Pakistan, Iordania, Iran, India şi ce succese au," spune actorul.
Unele producții teatrale se joacă și astăzi cu sălile pline. Un titlu reprezentativ pentru Teatrul Luceafărul este "Punguţa cu doi bani", cel mai longeviv spectacol.
"Am fost nevoiţi să existăm. Îmi duc aminte că am pus 6 sau 7 spectacole într-o stagiune. Nu ne permiteam să aducem regizori din afară că nu aveam cu ce să îi plătim. Din 14 actori, fă trei echipe, fă texte scurte ca sa îi trimitem o parte într-un turneu, o parte să joace aici şi prin rotatie ca să ne putem asigura salariile," a mai spus regizorul Constantin Brehnescu.
"Povestea unui om leneş" este cel mai nou și mai recent spectacol, titlu care până acum nu a figurat în repertoriul teatrului. Săptămâna aceasta, Teatrul Luceafărul a pregătit un program special în care vor fi puse în scenă cele mai reprezentative piese jucate de-a lungul timpului.