După două ierni în care judeţul Brăila s-a aflat sub cod roşu de zăpadă şi mai mulţi ani la rând sub ape, edilul a venit să-şi ia notiţe despre cum poate gestiona mai bine aceste fenomene.
"Momentul în care noi intervenim este unul extrem de important. Viscol şi inundaţii şi chiar cutremure, negestionate eficient, de multe ori conduc la o amplificare a lor," consideră Aurel Simionescu, primarul din Brăila.
Alături de edilul din Brăila, în sală s-au aflat şi primarii din Bârlad, Botoşani, Piatra Neamţ sau Târgu Ocna, care au făcut schimb de experienţe.
"Din experienţa celorlalţi primari, expunem alte situaţii şi putem învăţa, consider că aceste cursuri sunt utile şi de bun augur în situaţia în care Doamne fereşte, batem în lemn, nimeni nu-şi doreşte aceste situaţii," a spus Marin Bunea, primarul interimar din municipiul Bârlad.
Ştefan Silochi, primarul din Târgu Ocna: "prevenierea este cea mai importantă funcţie a managementului. Ne pregătim pentru aceste situaţii ca atunci când apar să gestionăm şi să avem cât mai puţine pierderi."
Activităţile de pregătire se desfăşoară anual la Centru Zonal din Bacău. Vin aici reprezentanţi din administraţia publică şi membrii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. Cursul are o probă teoretică şi una practică. În zilele următoare, cursanţii vor merge în teren, unde vor fi simulate diferite situaţii determinate de dezastre naturale, iar ei vor trebui să le gestioneze.
Petrea Elisei, şeful Centrului Zonal de Pregătire şi Protecţie Civilă Bacău: "Fiecare om ales în administraţia publică locală este obligatoriu ca într-o legislatură să facă un curs de 40 de ore."
La final, cursanţii vor fi evaluaţi şi li se va da, după caz, şi diplome. Astfel de activităţi se desfăşoară doar în alte două judeţe din ţară: Cluj şi Craiova. Cursanţii au voie să lipsească motivat doar câteva ore, iar cei care nu se prezintă riscă să fie amendaţi.