La nivel naţional, 3.650 de angajaţi de la Poştă vor fi disponibilizaţi. În judeţul Iaşi, dintre cei 850 de lucrători vor fi daţi afară aproape 90. Criteriile de disponibilizare vor ţine cont de necesarul de personal pe o anumită funcţie dar şi de situaţia familială pe care o are fiecare.
„Vor fi opţiunile prezentate de către salariaţi. Pe urmă vom aplica criteriile din contractul colectiv de muncă şi ultima va fi testarea pe fiecare loc de muncă acolo unde avem excedent de personal. Avem situații în care doi salariaţi sunt soţi soţie atunci unul din cei doi va trebui să părăsească sistemul”, a declarat Elena Bârlescu, lider de sindicat la Regionala de Poştă Iaşi.
Disponibilizările sunt prevăzute în noul plan de management al companiei care urmărește o eficientizare a activităţii, mai ales că, din acest an, piaţa serviciilor poştale a fost liberalizată şi orice operator poate intra pe piaţă. În total, vor fi disponibiliţi 11 la sută dintre angajaţii pe care Compania Naţională de Poştă îi are în prezent.
"La această cifră s-a ajuns în urma unui acrod încheiat cu sindicatele pe baza evaluării necesarului de personal. În urma acestei acţiuni de restructurare a companiei se va ajunge la un echilibrul între volumul de prestaţii poştale pe care compania le efectuează şi şi numărul de personal", a explicat Dan Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Poşta Română.
Cu o cifră de afaceri de 1,26 miliarde de lei în 2012, Compania Poşta Română este cel mai mare operator de servicii poştale şi are o reţea teritorială de 5.600 de unităţi. În același timp însă, compania avea la sfârşitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, în creştere faţă de 2011.