Mihai este cel mai vechi voluntar de la Spitalul Judeţean Focşani. De patru ani vine zi de zi pe secţia de Urologie, la program de opt ore. Munceşte cot la cot cu ceilalţi colegi, dar la final de lună nu primeşte niciun ban.
Sincron Mihai Bănică, asistent medical voluntar: "Este greu. Cu greu reuşeşti să faci faţă pentru limita de jos, pentru a supravieţui. Să-ţi permiţi mari chestii nu reuşim, sau cel puţin eu".
Se întreţine cu salariul câştigat ca fizioterapeut la domiciliu. Venitul fluctează între 300 de lei şi 1.500 de lei pe lună. Cu greu reuşeşte să îi ofere copilului tot ce îşi doreşte, iar viaţa de familie are cel mai mult de suferit.
Mihai Bănică, asistent medical voluntar: "Cel puţin financiar nu pot acoperi cererea copilului, încerc să fac faţă, uneori reuşesc, uneori nu. Fiind plecat de acasă toată ziua, copilul îl las în grija bunicilor, nu prea am timp să mă ocup de lecţii".
Când a început să facă voluntariat nu s-a gândit că va rămâne în spital atât de mult timp, fără să fie remunerat. S-a îndrăgostit însă de această meserie, iar personalul medical de pe secţie l-a integrat rapid.
Margareta Ţârlea, asistent medical: "Ne este şi un bun prieten şi ne-a fost indispensabil şi ne este în continuare. De fiecare dată a fost prompt, a vrut să înveţe, ceea ce pe noi ne-a ajutat foarte mult şi bineînţeles, în devenirea lui profesională".
Mihai Bănică, asistent medical voluntar: "Ţelul da, ar fi integrarea în sistem. Dar cum posturile sunt blocate, trăim doar cu speranţa momentan".
De trei luni pe holurile spitalului din Focşani se află şi Netuţa Iosif. Lucrează pe secţia de Interne doar pentru a prinde experienţă.
Iosif Netuţa, asistent medical voluntar: "Planuri de viitor cred că o să căutăm ceva în afară. Dacă nu am prinde experienţă, nici n-am putea să sperăm să plecăm mai departe".
Se întreţine din şomajul de 440 de lei, pe care îl primeşte după ce a rămas la începutul anului fără un loc de muncă. A lucrat ca îngrijitoare la domiciuliu şi este îndrăgostită de domeniul sanitar încă de mică.
Iosif Netuţa, asistent medical voluntar: "Chiar mi-a plăcut din copilărie, vedeam asistentele medicale pe la televizor şi zic o să fiu şi eu cândva!"
Visul a devenit realitate şi în prezent pacienţii se bucură de atenţia ei. Nici nu îşi dau seama că munca ei este voluntară.
"Nu ştiam că e voluntară, dar nu ştiu care e voluntară şi care nu e, că toţi s-au comportat formidabil" spune un pacient.
19 persoane au depus cerere la Spitalul Judeţean Focşani pentru a face voluntariat în cadrul unităţii spitaliceşti.
Alina Cosma, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Focşani: "Au optat pentru acest lucru ca să capete experienţă, experienţă ce le-a folosit la o angajare într-o clinică privată din străinătate. Puţini sunt cei care au continuat şi continuă să facă acest lucru şi să aştepte deblocarea unui post de asistent medical".
La Spitalul Judeţean Focşani sunt blocate 101 posturi de asistenţi medicali şi 54 posturi de medici.
reporter: Georgiana Ciurea
operator: Gelu Mormoloc