Cele mai mari pagube le-au avut soţii Popa din comuna Suraia, acolo unde grindina a distrus un hectar cultivat cu pepeni şi legume. Din culturile de ardei au mai rămas doar câteve beţe goale.
Grindina a măturat totul în calea ei, iar acum, pentru a nu lăsa pământul gol, agricultorii vor înfiinţa culturi noi.
Ionel Popa, agricultor: „80, 90 la sută e terminată...Mai e colo, colo câte un cuibuşor care a scăpat că au fost bălăriile mai mari, dar restul e terminat. Avem pierderi enorme, toată munca mea de toată iarna aici a fost".
Şi culturile de viţă de vie au fost afectate de grindină în proporţie de 40 la sută. În localitatea Bordeşti, în urma evaluărilor făcute de comitetul pentru situaţii de urgenţă, 180 de hectare de viţă de vie au fost, practic, ciuruite de piatră.
"Via a fost afectată în sensul că a prins-o chiar în perioada de înflorire şi acea piatră când a lovit acel struguraş, l-a scuturat. Practic, via a rămas cu ciorchini dar fără boabe. Boabele au fost scuturate" spune un fermier.
Fermierii vrânceni care au înregistrat pagube pot beneficia de reduceri la impozitul pentru veniturile din agricultură.
Ticu Costandache, director Direcţia de Agricultură Focşani: "Acolo unde se constată că paguba este mai mare de 30 la sută se poate diminua norma pe venit".
Pentru a primi despăgubiri, agricultorii trebuie să înştiinţeze comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi Direcţia de Agricultură.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Luigi David