Tradiţia spune că înainte de a pleca cu oile în transhumanţă ciobanii trebuie să se tocmească cu proprietarii oilor.
Totul pentru a stabili cantitea de brânză ce urmează să fie produsă pe cap de animal, dar şi banii cu care sunt plătiţi bacii. Iar negocierile sunt dure.
Odată înţeleşi, proprietarul predă oile ciobanului, care le aduce în faţa bisericii. Totul se întâmplă însoţit de un grup de artişti populari.
Aici preotul comunei ţine o scurtă slujbă religioasă pentru a sfinţi ovinele.
Pentru ciobani, binecuvântarea oilor reprezintă un lucru extrem de important.
Lucică Danţiş - cioban: "Trebuie să facem slujbă la animale, ca să le păzească. Vine părintele le sfinţeşte. Să le păzească de piatră, din grindină, de animale sălbatice. Le sfinţeşte să le păzească de trăsnete, de lup, de urs".
Boteitul oilor este o tradiţie păstrată din străbuni. Iar comuna Negrileşti este singurul loc din Vrancea unde se mai ţine.
Ion Văsuian - primar Negrileşti: "Trebuie să ştiţi că Negrileştiul este mica Elveţie a Vrancei. Aşa cum în Elveţia sunt crescători de animale, şi la Negrileşti se va perpetua acest obicei".
Simioana Moise - localnică: "Să ştiţi că obiceiul întrece munca. Nu te mai gândeşti la muncă. Atât de frumos este".
Ciobanii, care au plecat cu oile direct pe munte se bucură că obiceiul încă se mai păstrează şi mai ales că mulţi tineri din localitate îmbrăţişează această meserie.
Reporter: Adrian Obreja
Operator: Bogdan Cazacu