Viaţa din Centrul de Refugiaţi de la Galaţi

Data publicării:
migrant

În timp ce milioane de români au ales să plece din ţară, pentru a munci în state din vestul Europei, mii de cetăţeni emigrează din statele sărace ale Asiei sau Africii în România.

Motivele plecării din ţara de origine sunt diverse, de la considerente politice şi până la dorinţa unei vieţi mai prospere.

Cetăţenii intră în România, legal sau nu, şi declară că vor azil, de cele mai multe ori la Poliţia de Frontieră.

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Cererile de azil se pot depune şi la ghişeul aflat la intrarea în Centru. Aici cineva din personal este prezent 24 de ore din 24. Iar cazarea propriu-zisă se va realiza după vizita medicală".

Procedura continuă cu amprentare, imaginile faciale, oferirea unui document temporar de identitate, dar şi cu planificarea la interviu, pentru a se decide dacă azilantul primeşte sau nu o formă de protecţie.

În toată această perioadă, ei au parte de mai multe beneficii.

comisar de poliţie Dorinel GERU, director Centrul de Refugiaţi Galaţi: "Are acces la sala de fitness, are acces la sala de calculatoare, beneficază de spaţii de joacă pentru copii".

Iar ONG-urile din centru încearcă responsabilizarea refugiaţilor prin acordarea unor tichete sociale în valoare de 100 de lei, cu două condiţii.

Elena Blăgan, reprezentant ONG: "Noi îi responsabilizăm, trebuie să-şi facă curăţenie şi ca recompensă primesc tichetele şi trebuie sa participe la cursuri de limba română, activităţi culturale".

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Pentru hrana pe care azilanţii şi-o pregătesc în bucătărie, ei primesc doar trei lei pe zi pentru procurarea de alimente. Salvarea lor vine fie din donaţiile oamenilor, ale bisericilor din oraş sau de la comunitatea turcă".

Ultimii care au ajuns în Centrul de Refugiaţi de la Galaţi, al doilea din ţară ca mărime, sunt cei 88 de migranţi afgani, iranieni, irakieni şi sirieni, depistaţi acum două săptămâni pe Marea Neagră, pe un vas de agrement.

Dintre aceştia, 24 vor fi mutaţi la alt centru, acolo unde există translatori pentru limbile arabe.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Luigi David

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri