Potrivit datelor Direcţiei de Agricultură, cele mai mari pagube sunt la porumb şi rapiţă, urmate de floarea soarelui, orzoaică, grâu şi orz.
De exemplu, anul acesta la rapiţă fermierii au recoltat doar 8.650 de tone faţă de 41.000 de tone obţinute în 2014.
Ciprian Mihăilă, director Direcţia de Agricultură: "Au fost întoarse în această primăvară 9.518 hectare, reprezentând 69 din culturile înfiinţate în toamna lui 2014. Rezultatul fiind o diminuare de recoltă de aproximativ de 80 la sută".
Probleme sunt şi la însămânţările de toamnă. Pentru că pământul a fost uscat, femierii nu au putut intra în câmp să facă arăturile necesare.
Ciprian Mihăilă, director Direcţia de Agricultură: "Lipsa precipitaţiilor pe parcursul derulării campaniei agricole de vară a determinat neefectuarea arăturilor pe întreaga suprafaţă programată de peste 83.000 de hectare, iar parţial calitatea acesteia nu este cea corespunzătoare deşi consumul de carburant a crescut semnificativ".
Toate problemele sesizate de fermieri au fost verificate în teritoriu, de către inspectorii de la Direcţia Agricolă Galaţi, care au întocmit peste 250 de procese verbale de constatare. Acestea vor fi trimise Ministerului Agriculturii.
Fermierii care au înregistrat pagube pot beneficia de reduceri la impozitul pentru veniturile din agricultură, doar dacă pagubele depăşesc 30%.
reporter: Cornelia Mazilu operator: Marian Munteanu