11 septembrie 2013. Inundaţiile provocate de o ploaie torenţială, care a durat câteva ore, au măturat 17 localităţi. La doi ani distanţă, în comuna Costache Negri, peisajul arată de parcă inundaţiile au avut loc recent.
Aşa arată acum căminului cultural din localitate. O parte din el a fost distrus la inundaţii şi aşa a rămas până astăzi. Primăria a cerut încă de atunci bani la Compania Naţională de Investiţii pentru reabilitare, dar abia acum a primit răspuns că va fi organizată licitaţia. Pe uliţe şi în curţile caselor încă mai sunt modulele aduse de autorităţi în 2013.
Luca Ştefan - primar Costache Negri: "Celelalte până la 70, celelalte 46 de module, să fie ridicate de comitetul pentru situaţii de urgenţă de la Galaţi. Avem o adresă către prefectură, avem şi această promisiune că vor fi ridicate cât de curânt, pentru că din păcate fie şi prezenţa lor ne amintesc de acele momente."
De asemenea, două poduri din localitate au fost luate de ape. Poduri masive din fier şi beton. În locul unuia dintre ele, oamenii au improvizat un podeţ din lemn pentru a uni cele două jumătăţi de comună.
Florin Han - viceprimar Costache Negri: "În partea din spatele meu e mai mult din jumătate din localitate, iar în partea din faţă sunt aproape toate instituţiile publice şi nu numai. Populaţia în vârstă şi cei fără mijloc de transport ar trebui să ocolească aproximativ 2 kilometri pentru a ajunge la ce v-am enumerat mai devreme. Şi din acest motiv am înjghebat această trecere."
Cristian Lungu - localnic: "Da e folositor, dar pentru ăştia mai tineri care se încumetă să treacă. Dar ăştia bătrâni care se duc la adunare, la biserică, nu au pe unde şi fac ocol."
Comuna Costache Negri a avut peste 300 de case afectate de inundaţii. Iar cei 480 de mii de lei veniţi de la Guvern atunci au ajuns la oameni pentru reconstrucţia locuinţelor.
reporter: Adrian Obreja
operator: Marian Munteanu