Ziua a început cu proba de cros montan. Participanţii au avut de parcurs aproape patru kilometri prin pădure în urcare şi coborâre.
Vlad a fost cel mai mic concurent. La cei 13 ani a venit tocmai de la Iaşi cu părinţii pentru a participa la acest concurs. La final, s-a clasat pe locul al şaptelea.
Vlad Marfă, concurent: „Când a început urcuşul a fost foarte greu, mai ales dacă nu erai echipat cum trebuie, dar cu toate astea văd că lumea se descurcă."
Alături de el au participat la această probă alţi 20 de pasionaţi.
„Traseul cred că a fost unul mediu, deşi a fost foarte solicitant pentru noi. A fost o întrecere între prieteni" spune alt concurent.
„Mi-a plăcut foarte mult cum a fost organizată, mi-a plăcut şi tarseul, dar şi participanţii care sunt de toate vârstele" povesteşte alt participant.
Proba de orientare cu GPS-ul a constat în abilitatea participanţilor de a ajunge în anumite puncte după coordonatele de pe nişte bileţele într-un timp cât mai scurt.
Această probă s-a desfăşuurat la poalele Munţilor Măcin pentru a le da bătăi de cap participanţilor.
„Eu am învăţat azi dimineaţă să folosesc GPS-ul şi este automat. Trebuie să dai din butoane până când îţi sar capacele" explică un concurent.
Concursul s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, iar în total au fost peste 150 de concurenţi. Iar pentru a participa, pasionaţii de natură nu trebuie să fie aşi în turism sportiv.
Ştefan Baco, organizator: „Un minim de cunoştinţe este necesar. De folosire a busolei, de parcurgere a unui traseu montan. Poate şi un pic mai multă condiţie fizică."
La prima etapă a Campionatului Naţional de Turism Sportiv „Ştafeta Munţilor" s-au înscris participanți din Galaţi, Tulcea, Braşov, Constanţa, Iaşi, Piatra Neamţ, Argeş, Prahova, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu şi Bucureşti.
Cea de-a doua etapă este programată în intervalul 12-14 iunie, în masiuvul Piatra Mare din Munţii Bârsei.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Ionuţ Mocanu