Au lăsat cursurile la medicină din oraşul sau ţara lor şi au venit la Galaţi pentru un schimb de experienţă. Este povestea a zeci de studenţi medicinişti care iau parte în această săptămână la proiectul naţional TRANSMED.
Proiectul oferă studenţilor şansa să cunoască programele de studiu din mai multe centre universitare. Din păcate, cei mai buni dintre studenţii facultăţii ajung de fiecare dată în străinătate.
Aurel Nechita, decan Facultatea de Medicină Galaţi: "Aproape o treime din absolvenţi pleacă afară. Dau rezidenţiate în Franţa, Germania, mai nou şi în ţările nordice şi Marea Britanie, unde şi salariile sunt mai bune decât în sudul Europei."
Ionica Nistor este studentă la medicină dentară în anul cinci. Îşi doreşte să facă rezidenţiatul la Bucureşti, după care este hotărâtă să ajungă în Germania.
Ionica Nistor, studentă Facultatea de Medicină: "Mă gândesc că sunt mai multe şanse de a te afirma. De a dezvolta o carieră pe acest plan. Mă gândesc şi la viaţa de familie, viaţa personală pe care o pot dezvolta într-un stat care susţine şi pune un mai mare accept pe familie."
Tot cu gândul la străinătate, de data aceasta la Anglia, este şi Rahiela Manole, studentă în anul II la Chişinău. Corupţia din ţara ei este principalul motiv pentru care îşi doreşte să plece.
Rahiela Manole, studentă Facultatea de Medicină Chişinău: "Combaterea corupţiei, mărirea salariilor, în toate domeniile, nu numai la Medicină, că nu toată lumea poate să facă Medicină. Pentru ca oamenii să se poată să se întreţină, să trăiască un trai decent."
Cei care au în spate zeci de ani de experienţă în medicină spun că dacă astăzi ar fi din nou studenţi nu ar pleca din ţară.
Nicolae Bacalbaşa, medic anestezist: "Sigur că eşti foarte bine plătit în altă parte. Dar e şi rău departe de casă. Cred că ce trebuie să facem noi este să schimbăm această ţară, unde sunt multe lucruri care nu-mi plac."
După absolvirea Facultăţii de Medicină din Galaţi pleacă în străinătate aproape 120 de tineri.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Marian Munteanu