Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală se desfășoară sub egida marelui sculptor brăilean Nicăpetre.
Marian Căpățînă - inițiatorul proiectului: "Are ca obiectiv fundamental realizarea unor opere ce vor înfrumuseța orașul."
Viorel Mortu - președinte CJ Brăila: "Neîndoielnic, Brăila are nevoie de statui. Un oraș cu 200.000 de locuitori are în forul public, la ora actuală, ca moștenire puține semne de acest tip".
Ionel Cândea - directorul Muzeului Brăila: "Suntem la prima ediție, vom încerca în continuare, an de an să îmbunătățim tot ceea ce înseamnă condiții și posibilitatea de a realiza pentru Brăila câteva monumente cu adevărat notabile".
După ce au studiat, îndeaproape, materialul de lucru, sculptorii și-au ascuțit dălțile și s-au apucat de treabă. Meșterii vor avea de cioplit blocuri de piatră de câte 10 - 11 tone fiecare, aduse de la cariera de piatră Baschioi, din Dobrogea.
Eugen Petri - sculptor Ploiești: "Am fost cu cei de la muzeu în carieră, pentru a le vedea, a le verifica și sper să realizăm niște lucrări de mare clasă pentru a înfrumuseța orașul Brăila".
Krasimir Toshev Mitov - sculptor Bulgaria: "Proiectul meu este legat de pește și de barcă".
Munca sculptorilor români și străini poate fi urmărită și admirată îndeaproape de brăileni, în fiecare zi, în intervalele orare 9.00- 12.00 și 15.00-18.00, în curtea Liceului Teoretic C.D. Nenițescu.
Organizarea simpozionul a costat aproape 250.000 de lei, bani alocați de la bugetul județului Brăila.
reporter: Ana-Maria Dobre
operator: Luigi David