Pentru doamna Tudoriţa, din Galaţi, pregătitul turtelor este un moment special. Motiv pentru care a renunţat la oricare altă treabă în casă şi ne-a arătat cum procedează. A copt foile subţiri de aluat în urmă cu câteva zile după care le-a lăsat la uscat.
Trebuie făcute mai devreme de ajun pentru a putea fi sfinţite de preot. Iar cu o zi înainte de ajun a întins pe masă toate ingredinetele şi s-a apucat de pregătit. Prima etapă, prepararea siropului.
În acel sirop fierbinte turtele uscate se lasă câteva zeci de secundă până se înmoaie.
Apoi sunt aşezate în straturi. Şi ce le face atât de gustoase abia acum vine. Miezul de nucă măcinat, amestecat cu zahăr.
Şi astfel, strat peste strat, turtele se stransformă într-o prăjitură de post delicioasă. Deşi te fac să salivezi numai cât te uiţi la ele, nimeni nu are voie să guste până în ziua de ajun. Abia atunci se taie felii şi se dau de pomană.
Tradiţia spune că trebuie date de pomană rudelor, vecinilor şi copiilor care vin cu colindul.
Acest aliment se prepară în zona Moldovei şi poartă diferite denumiri: scutecele lui Iisus, pelincile domnului sau turte cu julfa.
Reporter: Adrian Obreja Operator: Ionuţ Mocanu, Marian Munteanu