Vineri a fost ultima zi în care agenţii economici au putut depune solicitări la Inspetoratul Şcolar pentru o colaborare cu elevii claselor profesionale. Liceele care le oferă elevilor şi această formă de învăţământ au primit nenumărate cereri.
Anişoara Obreja, director adjunct Colegiul Tehnic Dumitru Moţoc: "Sunt solicitări de şcoală profesională. Am făcut anul acesta doar cofetar patiser şi brutar-patiser-preparator de produse fainoase. Pentru la anul, la solicitarea agenţilor economici ne-am propus să facem bucătar, ospătar şi patiser. Şi asta pentru că există solicitări şi din partea agenţilor economici cât şi din partea elevilor".
Iar clasele profesionale sunt motivul pentru care elevii aleg unele licee. Este şi cazul Crenguţei Gălăţeanu, o tânără de 15 ani, care îşi doreşte să ajungă brutar patiser ca şi mama ei.
Crenguţa Gălăţeanu, elevă şcoala profesională: "Mi-am dorit aici pentru că mai târziu o să am o meserie, îndrumată am fost în primul rând de părinţi şi în al doilea rând o să am un viitor şi mi s-a părut ok. Brutar patiser, se caută meseria asta".
Marinela Ilică, profesor practică: "Ei au luat contact cu ceea ce înseamnă făina, drojdie, aluat. Sunt foarte încântaţi. Sunt copii care îşi doresc să practice o meserie".
Potrivit Inspectoratului Şcolar Galaţi, cei mai mulţi agenţii economici caută ucenici în domeniul construcţiilor şi serviciilor. Mulţi dintre tineri îşi doresc să devină ospătari sau bucătari.
Traian Sandu, patron complex turistic: "De-a lungul unui an facem extrem de multe demersuri să atragem oameni la anagajare şi cu tot gradul ăsta ridicat de şomaj, în Galaţi nu găsim oameni. Din acest considerent, noi ne îndreptăm spre copii, spre tineri, spre elevi".
"Ospătar, dar poate şi bucătar în viitor. Pentru că sunt meserii profitabile, plăcute. Foarte multă muncă, e foarte obositor, dar e mare recompensa" spune un elev.
Nela Vicleanu, bucătar restaurant: "Când facem ceva îi luăm pe toţi şi îi împărţim. Unii îi trimitem la pizza, se dau directive, se verifică şi unde mai trebuie completat şi ajustat, sunt ajutaţi".
Sunt şi meserii care au dispărut de-a lungul anilor din cauza declinului economic, şi pe care şcoala profesională le-a readus în atenţia tinerilor, datorită cererii unor firme de profil din oraş.
Virgiliu Vals, director Menarom: "A fost practic o necesitate. Am constatat că angajaţii noştri, prelucrătorii prin aşchiere au vârste înaintate şi trebuie să ne gândim la un schimb de generaţie pas cu pas. Am constatat că această specializare lipsea de mai bine de 10-15 ani".
Şcoala profesională este cea care a oferit cadrul prielnic pentru reintroducerea unor clase cu profil tehnic.
Diana Bulai, inspector şcolar adjunct: "Evident că acest interes crescut este şi datorită faptului că şcoala profesională nu a mai fost timp de câţiva ani. Şi avem cerere peste tot, chiar şi din domeniile în care nu ne aşteptam să avem cerere".
Datorită cererii mari de la Galaţi, în anul şcolar următor clasele profesionale au fost suplimentate cu încă 16.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Bogdan Cazacu