O săptămână interesantă şi utilă pentru studenții de la Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galați.
Timp de cinci zile, tinerii au învățat despre legislația privind drepturile refugiaților, un domeniu fascinant, pe care nu îl studiază în facultate.
Cristina Bunea, reprezentantă pentru România a Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite: "Subiectul este inedit pentru că este singura școală de vară pe aceasta temă din România. Și ne bucurăm că este găzduită de Galați, care are și un centru de refuagiați, unul dintre cele mai mari dintre cele 6 din țară."
Studenții au stat de vorbă cu avocaţi practicieni şi au simulat jocuri de rol şi chiar procese.
Andrada Mihaela Cânepă, studentă Facultatea de Drept: "Toată experiența consider că este benefică atât profesional, pentru că vedem și o altă latură a dreptului, care, din păcate, nu se află în programa școlară."
Irina Pană, studentă Facultatea de Drept: "În primul rând, despre drepturile refugiaților nu se știu foarte multe. Și prin faptul că este singura școală de vară din țară, este un mare beneficiu adus studenților."
Ineditul l-a reprezentat întâlnirea tinerilor cu Husein, un refugiat din Irak, care trăiește de anul trecut în centrul de Refugiați de la Giurgiu.
El le-a povestit studenților că pictura l-a ajutat să treacă mai ușor peste dramele trăite în țara sa natală.
Husein, refugiat Irak: "Este un tablou despre țara mea. Este foarte mult roșu în tablou pentru că au venit militari din altă țară, pentru a face o țară nouă, dar este una foarte rea. Aceasta este haina unei persoane, care a fost împușcată de la spate."
În ultima zi a Școlii de Vară studenții vor vizita Centrul pentru Refugiaţi de la Galaţi, unde vor afla care sunt paşii legali pentru procedura de azil.
La finalul şcolii de vară studenţii vor susţine un test, în urma căruia vor primi un atestat de competenţe.
reporter: Georgiana Ciurea
operator: Gelu Mormoloc