Opt judeţe, plus municipiul Bucureşti, s-au întrecut în filme de scurtmetraj care au prezentat viaţa satului şi obiceiuri din diferite zone ale României. 12 filme de scurtmetraj au rulat întreaga zi în faţa unui juriu cunoscător.
Maximilian Popescu, membru al juriului: „În primul rând, se urmăreşte mesajul. Ce reprezintă filmul în esenţă, ce mesaj transmite. Cât este de conectat la tema pe care vrea să o reprezinte."
Participanţii la Festival, le-au arătat tinerilor datinile de pe vremea străbunicilor.
Sorin Radu, participant din Argeş: „Lor, probabil, li se pare că folclorul, ţinând de trecut este ceva vechi, învechit, nu mai are valoare. Nu mai este valorificat ca un lucru nou, actual."
Anişoara Ştefănucă, şef Serviciu Cercetare CCDJ Galaţi: „Dacă ne îndepărtăm de rădăcini şi ne pierdem rădăcinile, cum îmi place mie să spun, citându-l pe un profesor de-al meu din timpul facultăţii, riscăm să devenim nişte frunze pierdute în vânt."
Sala studio a Teatrului Dramatic „Fani Tardini" a fost plină de elevi, care au aflat, prin intermediul filmelor, cât de importantă este păstrarea obiceiurilor.
„În zilele noastre nu prea mai găseşti aşa ceva oriunde şi nu ai de unde să afli atâtea lucruri interesante despre trecut, despre cum era înainte, despre tradiţii. Acum, pentru toată lumea, Crăciunul şi alte sărbători, sunt nişte lucruri vechi şi totul se bazează pe cadouri" a spus un tânăr.
Anişoara Ştefănucă, şef Serviciu Cercetare CCDJ Galaţi: „Poate că mulţi dintre cei tineri nici nu au reuşit să trăiască în lumea satului de altădată. Aceste festivaluri de film şi acest concurs de fotografie, reuşesc să îi introducă în viaţa satului de altădată."
Miercuri se desfăşăară cea de-a cincea ediţie a concursului fotografic „Ipostaze etnografice". La sfârşitul festivalului, cele mai bune filme şi fotografii vor fi premiate.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Luigi David
Editor web: Dana Costache