De la decolare şi până la aterizare, elicopterul şi vieţile tuturor celor de la bord sunt în mâinile piloţilor. Indiferent dacă afară este ceaţă, vânt, ploaie sau ninsoare. Dar ei vorbesc cu modestie despre acest efort, pe care îl fac cu pasiune.
lt. comandor Lucian Lupescu - pilot: "Ca toţi cei care purtăm uniforma roşie, facem acest lucru voluntar, pentru a ajuta medicii şi asistenţii care operează în SMURD, pentru a salva vieţile omeneşti. Sacrificiile sunt ceva normal, pe care ni le asumăm, avem întotdeauna sprijinul celor apropiaţi, al familiilor, pentru ceea ce facem."
Lucian are 36 de ani şi a pus mâna pe manşă la 18 ani. A ştiut atunci că asta va fi meseria lui. Aşa a fost. Dovadă e faptul că acum coordonează structura medicală din Inspectoratul General de Aviaţie. La Galaţi a făcut echipă cu un coleg mai tânăr.
Ciprian Asofie - pilot: "Momentan reuşesc să mă detaşez şi nu mă implic emoţional. Încerc că iau fiecare zbor ca fiind un zbor individual, separat de ceea ce se întâmplă în jur".
Pentru reuşita oricărei intervenţii, trebuie să se coordoneze cu medicii şi paramedicii SMURD. De aceea, au mereu grijă să le facă un instructaj despre zbor.
Iar membrii SMURD Galaţi sunt acum pregătiţi pentru acest tip de intervenţie, poate cea mai riscantă dintre toate.
Angel Trifan - şef UPU-Smurd Galaţi: "Iată că după atâtea luni de aşteptare, de fapt ani, pornim SMURD-ul din Galaţi şi cu mijloc de operare aero-medicală. Dar ne transformăm, SMURD-ul Galaţi este un SMURD care deservim o arie mult mai largă".
Conform regulamentului, echipele de piloţi rămân pe tură câte două săptămâni, apoi sunt înlocuite.
Reporter: Adrian Obreja
Operator: Bogdan Stănescu
Editor web: Dana Costache