Ana împlineşte luna aceasta 28 de ani. Este o tânără optimistă, mereu cu zâmbetul pe buze, chiar dacă este condamnată să-şi trăiască viaţa într-un scaun cu rotile.
Distrofia musculară, cu care a fost diagnosticată la 13 ani, i-a redus universul la încăperile unui apartament situat la etajul patru.
După câţiva ani, s-a mutat la parter, dar tot au mai rămas câteva trepte greu de învins. Soluţia salvatoare ar fi o rampă amplasată la intrarea în bloc.
Ana Mihaela Stanu: "Am făcut o cerere la Primărie pentru aprobarea unei rampe în aprilie anul trecut și nu am primit niciun raspuns. Este foarte greu. Scoate căruțul, eu nu sunt foarte plinuță dar tot este greu. Nu mai am deloc putere să mă sprijin."
Reprezentanţii Primăriei spun însă că nu stă în puterea lor să o ajute.
Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galați: "Primăria nu poate interveni, nu poate face investiții pe domeniul privat, în acest caz este vorba de un apartament"
Şi nici asociaţia de proprietari nu are vreo obligaţie. Aşa că Anei nu îi rămâne decât să se descurce singură prin hăţişul birocratic, care presupune obţinerea unui certificat de urbanism şi a autorizaţiei de construcţie.
Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galați: " Pentru certificatul de urbanism, tânăra trebuie să ajungă în primul rând la Primărie. Aici va depune o declarație tip și va afla ce autorizaţii îi mai trebuie. Nicio informație de acest gen nu se poate obține online, deci drumul până la Primărie este obligatoriu. Următorul aviz trebuie scos de la Oficiul de Cadastru. Accesul tinerei în această instituție este însă imposibil, în condițiile în care, nu există o rampă pentru persoanele cu handicap. De lipsa unei rampe se va lovi şi la Direcția de Fiscalitate, cea de-a treia instituție la care tânăra ar trebui să ajungă pentru a plăti taxa pentru Certificatul de Urbanism. După aceea se va întoarce la Primărie, unde va depune dosarul. Drumurile nu se opresc însă aici. Pentru autorizația de construcție orice persoană cu probleme locomotorii trebuie să ajungă la alte 7 instituții. Este vorba de Protecția Mediului, Apaterm, Apa Canal, Electrica, Distrigaz, ISU și Romtelecom."
Un simplu calcul matematic arată că Ana ar trebui să parcurgă, într-un scaun cu rotile, 13 kilometri. Si după obținerea avizelor, tot ea ar trebui să susțină financiar și construcția rampei. Inspectorii sociali spun însă că, în ciuda dificultăţilor, 25 de persoane cu handicap din Galaţi au obţinut instalarea unor rampe la intrarea în blocuri.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Luigi David, Adelin Cepoiu
Editor web: Dana Costache