Tinerii ţin legătura permanent, print-o linie directă de comunicare, cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Proiectul a luat naştere în urma unei colaborări dintre un ONG şi Universitatea de Medicină din Galaţi
Radu Murea, reprezentant ONG: "Au fost 29 de prezentări. Diferite afecţiuni de la politraumatisme până la come, intoxicaţii voluntare cu alcool şi aşa mai departe".
"Nu ai timp să încerci să realizezi ce se întâmplă. Ştii doar că ai acel om pe care trebuie să-l salvezi" spune un voluntar.
"Ne ajută foarte mult, ne pregăteşte pentru viitor" declară alt tânăr.
Voluntarii vor asigura permanenţa, în ture, pentru a fi la dispoziţia celor 2.500 de studenţi din campus. Cabinetul este dotat cu tot ce trebuie pentru a acorda primul ajutor în caz de urgenţă.
"Aici avem materiale sanitare, comprese sterile, faşe, plasturi cu rivanol, glucotest" explică un voluntar.
Mihai Polinschi, director SAJ Galaţi: "Ei pot asigura manevre de prim ajutor în situaţii de urgenţă cum ar fi politraumatisme, accidente rutiere, agresiuni. De asemenea, au în dotare mijloace de imobilizare, deci pentru fracturi, traumatisme de coloană cervicală, pentru hemoragii".
Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt ISU Galaţi: "Se filtrează cazurile pentru a uşura munca Smurdului".
Studenţii din campus spun că, acum, se simt mult mai în siguranţă.
"Stau aici la 0007 şi în cazul în care se întâmplă ceva bineînţeles că mi-e uşor să apelez la colegii de aici" spune o studentă.
Activitatea tinerilor voluntari este monitorizată de către angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi cei ai Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Punctul de prim ajutor va rămâne deschis în permanenţă.
Digi24 Galaţi
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Gelu Mormoloc