Nemulţumiţi de oferta de creştere salarială făcută de ArcelorMittal la discuțiile pe marginea semnării contractului colectiv de muncă, siderurgiştii gălăţeni au participat la o acțiune de protest organizată de unul dintre sindicatele care nu participă la negocieri.
Gheorghe Tiber - liderul sindicatului "Solidaritatea": "Starea este una destul de rea din câte am văzut. Oamenii sunt depășiți de greutățile pe care le au față de stat, față de școli, față de bănci... și atunci sunt nemulțumiți. Și sunt convins că 80 poate 90 la sută sunt nemulțumiți și știu asta pentru am fost printre ei".
Deşi nu au dreptul să participe la negocieri, sindicaliştii care au organizat protestul spun că se impune o creştere a salariilor după ce combinatul s-a redresat în ultimul an din punct de vedere economic.
Dănuț Blându - vicepreședinte al sindicatului Solidaritatea: "Cu aceste salarii nu se mai poate lucra, nu se mai poate trăi. Oferta administrației este absolut umilitoare în raport cu volumul de muncă, cu facilitățile pe energie primite anul trecut, oferite de statul român, scăderea CAS la angajator. Deci dacă ani de zile au spus că sunt pe pierderi, deși este de discutat și aici, iar acum când oarecum am adus la liman acest combinat considerăm că trebuie să existe și o satisfacție materială a salariatului, măcar acum în ceasul a 12-lea".
Organizatorii protestului au formulat un memoriu pe care protestatarii l-au semnat și intenționează să-l înmâneze administrației ArcelorMittal Galați.
Prin acest document, ei cer o creștere salarială substanțială și atenționează că situația este din ce în ce mai tensionată la combinat.
La rândul lor, oficialii combinatului au avertizat că astfel de acțiuni pot întârzia sau chiar afecta închiderea Contractul Colectiv de Muncă pe anul 2015.
Dorian Dumitrescu - Country Communicator ArcelorMittal: "ArcelorMittal Galați reafirmă necesitatea încheierii Contractului Colectiv de Muncă, document care prevede creșterea salariilor și a bonusurilor pentru toți angajații - cu excepția managerilor - faţă de contractul anterior. Pentru muncitori, creșterea medie este de 7,3%, iar pentru salariul de bază, este de 6%. Compania nu poate fi de acord cu revendicările care nu reflectă realitățile economice și pot pune în pericol echilibrul fragil obținut în ultimele luni. De aceea, va continua să acționeze într-o manieră responsabilă."
În momentul de față, negocierile la ArcelorMittal se află pe ultima sută de metri.
Reprezentanţii salariaţilor cer o creştere a salariilor cu 12 procente, în vreme ce administraţia combinatului propune o majorare cu 30 de lei a salariilor de la 1 ianuarie, la care se adaugă o creştere de 40 de lei de la 1 iulie.
În plus, conducerea combinatului a propus acordarea a două prime în valoare de 200 de lei şi a unui bonus de 100 de lei la sfârşitul anului, condiţonat însă de profit.
O nouă rundă de negocieri va avea loc vineri.
Reporter: Tudor Neacşu
Operator: Gelu Mormoloc
Editor web: Dana Costache