În România, marşul pentru viaţă s-a aflat la a V-a ediţie, iar în Republica Moldova la prima. În ţara noastră, se fac aproximativ 400 de avorturi la cerere pe zi în spitalele de stat, rata avorturilor fiind de 480 de avorturi la 1000 de naşteri. Cea mai mare din Uniunea Europeană şi dublă faţă de SUA. Şi statisticile din Galaţi sunt la fel de îngrijorătoare.
Codruţ Mirică, preşedinte ASCOR Galaţi: "Numărul avorturilor în clinicile private, în cabinete şi chiar în spitale, faţă de anii trecuţi, 2014, arată că 20.000 de avorturi s-au înregistrat în primele 6 luni. Această procesiune se organizează în toată ţara, astăzi, în Ajun de Bunavestire, tocmai pentru a arăta tuturor că nu stă în mâinile noastre şi nu stă în mâinile lor, dreptul la viaţă."
Aproximativ 200 de gălăţeni au mărşăluit pe principalele bulevarde ale oraşului. În special mămici, care nu şi-au lăsat copii acasă.
"Este un marş pentru viaţă, în ultima perioadă tot mai mulţi tineri recurg la dorinţa de a scăpa de un copil iar viaţa este cel mai important lucru" a spus un participant.
"Cum o pancardă foarte bine spunea, o mamă care face avort nu ajunge să nu mai fie însărcinată ci este mama unui copil mort. Şi acest lucru este foarte trist şi cred că trebuie făcut cunoscut, mai ales că tinerii sunt foarte influenţaţi de modelele pe care le au" a spus un gălăţean.
"E un marş pentru viaţă, într-adevăr, e un marş pentru cei care au copii şi trebuie să ne gândit în primul rând pentru ce trăim?" a spus un participant.
Marşul a fost evenimentul cel mai important al "Săptămânii pentru viaţă" ce se desfăşoară în România şi Republica Moldova, în perioada 18 - 25 martie.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Bogdan Cazacu