Comunicare şi sprijin emoţional pentru mămicile a căror sarcină nu întâmpină probleme medicale grave. În asta constă activitatea unei moaşe...sau a unui mamoş!
Asta face şi Mihai Septimius Drăgan, singurul bărbat care a terminat specializarea Moaşe la Facultatea de Medicină din Galaţi.
Mihai Septimius Drăgan, mamoş: "Rolul meu este de a urmări o gravidă fără probleme. Şi mai presus de toate comunicarea. Puteţi încerca şi dumneavoastră să vorbiţi cu o graviduţă aparent timorată. Mergeţi şi o încurajaţi şi vedeţi ce se întâmplă. Expersia feţei se schimbă brusc".
Îşi aminteşte amuzat cum la prima naştere la care a asistat a fost pe punctul... de a leşina.
Mihai Septimius Drăgan, mamoş: "Cum vă imaginaţi un tătic, în sala de naşteri, alb la faţă. Asta am trăit. Prima oară".
Spre surprinderea lui, în momentul în care a început acum trei ani să facă practică la maternitate, s-a lovit nu doar de reticenţa unor paciente, dar şi a personalului medical.
Mihai Septimius Drăgan, mamoş: "Prima dată m-am lovit de mentalitatea unora din asistentele de acolo, în sensul că un bărbat nu are ce căuta aici".
Sunt şi mămici care consideră că meseria de moaşă poate fi realizată la fel de bine şi de un bărbat, pe mâinile căruia s-ar lăsa fără probleme.
Geanina Cordoneanu, viitoare mămică: "Nu m-ar deranja. Am avut şi ginecolog bărbat şi nu a fost nicio problemă. Deci chiar n-aş fi timorată şi am ceilalţi specialişti la care mă duc, sunt bărbaţi".
dr. Alina Călin, medic primar Obstetrica - Ginecologie: "Cred că important este profesionalismul celui care asistă naşterea şi mai puţin sexul celui care se ocupă de asistenţa la naştere. Într-adevăr, procentul este de 90% de femei chiar şi în Occident".
Pe viitor, tânărul nu exclude posibilitatea de a pleca în străinătate pentru a profesa în domeniu. Asta în condiţiile în care în Anglia de exemplu, o moaşă la început de drum primeşte lunar, de 10 ori mai mulţi bani.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Gelu Mormoloc