După zeci de ani de muncă în oţelării şi la furnale în combinat, pensionarii gălăţeni îşi duc traiul de pe o zi pe alta. Oamenii se plâng că au pensiile foarte mici şi sunt plini de datorii.
"Am cerut şi mărirea punctului de pensie deşi e vorba şi de rata inflaţiei care e destul de mare, doar nouă ni s-a dat doar 3,8 la sută, deci sare în ochi. Suntem nemulţumiţi încât suntem dispuşi să intrăm în greva foamei" a spus un bătrân.
"Să ni se dea la fel ca la grupa întâia. Colegul meu care a lucrat cu mine în acelaşi loc de muncă are pensie mai mare 2,3 milioane mai mult ca mine . Eu am beneficiat de pensie specială şi am luat 118 lei. E corect?" a declarat alt pensionar.
Nu doar pensionarii care au lucrat pe platforma siderurgică şi-au strigat necazul în stradă, ci şi intelectualii.
Buhăescu Toader are 80 de ani şi a lucrat o viaţă ca profesor de matematică. Bătrânul este convins că valoarea punctului de pensie se face după un calcul eronat.
Buhăescu Toader, pensionar: "Ar fi trebuit indexat punctul de pensie cu 63 de lei şi în momentul de faţă este indexat pe fluturaş, 28 de lei. Deci, diferenţa este 34 de lei la fiecare punct de pensie".
Vasile Panţuş , lider Alianţa Pensionarilor pentru Conciliere: "Pentru muncă grea şi multă primeşti pensie mică şi invers. Noi nu zicem toţi au muncit foarte greu, dar trebuie să există un echilibru, o echitate".
La protestele pensionarilor sunt aşteptaţi şi politicienii.
"Pe 25, la protestul de atunci va fi chemată şi domna ministru. În caz de nu se rezolva vom picheta Guvernul şi vom intra în greva foame" a spus un pensionar.
Protestele vor continua în fiecare zi de joi, pâna la alegeri.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu
Editor web: Dana Costache