O simbioză perfectă între vechi şi nou: un stejar de câteva sute de ani şi o casă actuală, modernă. Asta şi-a propus să realizeze, în centrul oraşului, un inginer din Galaţi.
Casa a fost construită în 1936, de o familie de evrei. Este locul în care doamna Nicoleta, actuala proprietară, şi-a petrecut vacanţele în copilărie, atunci când imobilul era al unor rude.
În 1990 a intrat în posesia casei şi pentru că a vrut o locuinţă mai mare, femeia a ridicat alte încăperi în jurul stejarului secular din vecinătatea imobilului.
Este o locuinţă construită pe cinci nivele - beci, demisol, parter, etajul 1 şi mansardă.
"Acum intrăm în beci, construcţie care s-a făcut după, care nu făcea parte din casa iniţială. Se găseşte la o adâncime de 2,5 metri, de notat că nu am găsit nicio rădăcină de stejar" spune prorietara.
Piesa de rezistenţă este o terasă construită chiar în coronamentul stejarului.
Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Principala atracţie a casei, locul din care stejarul vechi de peste 500 de ani este pus cel mai bine în valoare este reprezentată de această terasă, construită în coronament acum 10 ani".
Datorită rădăcinilor adânci ale stejarului, cutremurele nu se resimt la fel ca la celelalte tipuri de locuinţă.
George Safciuc, inginer: "Primul avantaj este că are o rădăcină foarte puternică, care se duce foarte mult în jos, deci realizează o stabilizare a pământului, iar cel de-al doilea este faptul că proprietarii au o porţie de oxigen gratis, doar spre beneficiul lor".
Şi vecinii sau cei care trec întâmplător pe stradă, admiră casa din stejar.
"Mi se pare fenomenală, nu am mai văzut până acum. E ceva frumos" declară un vecin.
"E şi frumos, şi umbră, tot ce trebuie. Şi aspectuos ca stejar" spune alt trecător.
Cheltuielile privind modernizarea casei din stejar s-au ridicat la aproximativ trei miliarde de lei.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Marian Munteanu
Editor web: Dana Costache