Sănătatea mintală a populaţiei se deteriorează tot mai mult la Brăila. Aşa se face că numai în prima jumătate a acestui an au trecut pragul spitalelor 145 de noi pacienţi, de trei ori mai multe cazuri faţă de 2011. Şi, de parcă n-ar fi fost de ajuns, medicii atrag atenţia că nici numărul de paturi nu este întotdeauna suficient pentru volumul mare de internări.
dr. Delia Râşnoveanu, director medical Spital "Sf. Pantelimon": "Paturi, la momentul de faţă pot să spun că nu sunt suficiente pentru că există foarte mulţi pacienţi cronici care se internează destul de frecvent în timpul unui an, şi, în situaţia în care suntem deja la maxim se fac programări pentru ca aceşti pacienţi să poate reveni în momentul în care avem posibilitatea să-i internăm."
Alarmat este faptul că aceste afecţiuni apar tot mai des în rândul tinerilor. Doar în primul semestru din 2014 figurează peste 1.400 de brăileni afectaţi de schizofrenie paranoidă din care, în peste 350 de cazuri, este vorba despre persoane cu vârste de până la 35 de ani.
dr. Delia Râşnoveanu, director medical spital "Sf. Pantelimon": "A scăzut destul de mult vârsta la care debutează boala psihică, în special afecţiunile de tip schizofrenic, în special din cauza stresului, poate că uneori, este vorba de tineri cu tentaţia de a folosi substanţe interzise."
În spatele acestor destine cutremurătoare, sunt oameni cu o viaţă normală până la un moment dat, când, poate o experienţă traumatică le-a lăsat urme de neşters ori, pur şi simplu, au pierdut controlul asupra propriei vieţi. În această descriere se regăsesc şi pacienţii spitalului din Brăila.
"Am donat sânge pentru un băiat, un coleg de-al meu, atunci mi-a depistat o hepatita C cronică, am făcut interferon, nu mi-a mers, am făcut 6 luni de zile, după care a început coşmarul, cu depresii noaptea, mă trezeam din somn, nu dormeam, tot timpul îmi vine să plâng, tot timpul îmi vine să mă duc la geam" a spus un pacient.
Ana-Maria Dobre, reporter Digi24: "Problema este că povara acestei boli nu apasă doar pe umerii pacientului, ci pe întregul sistem sanitar brăilean care suferă din lipsă de medici. Şi, ca să înţelegeţi mai bine dizabilitatea cu care se confruntă judeţul nostru, în spitalele din Brăila se găsesc doar 12 psihiatri, nici jumătate din cât prevăd normele europene."
Florentin Crăciun-manager spital "Sf. Pantelimon": "Deci numărul medicilor din spital este insuficient pentru cerere, pentru pacienţi. Într-adevăr ne-ar trebui încă cinci - şase medici, cel puţin, pornind de la faptul că în mod normal la 410 paturi cât avem în structură, ar trebui să avem undeva, minim 20 de medici."
Anual unitatea spitalicească, oferă în jur de 30.000 de servicii medicale, pentru care primeşte de la Casa de Sănătate circa 180 de miliarde de lei vechi.
Reporter: Ana-Maria Dobre
Operator: Luigi David