Ceremonia din punctul de trecere frontieră Giurgiuleşti, prin care se aduce un omagiu ostaşilor cărora le datorăm cetăţenia română, a început cu dezvelirea monumentului, intonarea imnului şi binecuvântarea preoţilor.
În momentul în care Basarabia a fost cedată ruşilor, preventiv, a fost dinamitat podul de peste Prut, Galaţi-Giurgiuleşti.
În data de 2 iulie 1940, cu şase ore înainte de cedarea oficială a Basarabiei, Bucovinei de Nord şi ţinuturile Herţei, căpitanul Napoleon Alexandru Popescu a trecut Prutul şi a oprit o coloană de tancuri sovietice care se îndrepta spre Galaţi.
Cristian Căldăraru - director Muzeul de Istorie ''Paul Păltănea'' Galaţi: "N-am fost autoritate sovietică şi nici rusească, în momentul de faţă, datorită acestui om care a nesocotit ordinele înaltului stat major al armatei române, a trecut de la sine, pentru că aşa a simţit să apere pământul românesc, a trecut dincolo şi i-a oprit pe ruşi de a trece şi de a ne ocupa".
La ceremonie a fost invitat şi fiul comandantului Napoleon Alexandru Popescu.
Gabriel Popescu - fiul lui Napoleon Alexandru Popescu: "Era foarte hotărât şi avea această capacitate de a fi foarte calm în momente deosebite. Eu cred că aşa trebuie să fie un militar. Trebuie în primul rând să aibă spirit de jertfă şi în acelaşi timp o minte limpede. Şi cred că a avut în momentul respectiv tăria să-şi facă datoria aşa cum trebuie".
Monumentul din vama Giurgiuleşti a fost ridicat de comunitatea locală, la iniţiva Muzeului de Istorie ''Paul Păltănea''.
Nicolae Bacalbaşa - preşedinte Consiliul Judeţului Galaţi: "Şi tatăl meu a luptat şi şi-a făcut datoria faţă de ţara asta şi Napoleon Popescu este o figură legendară, pentru că altfel ajungea Galaţiul oraş ucrainean".
Printre ofiicialităţile prezente la ceremonia de inaugurare a monumentului a fost şi primarul Marius Stan, dar şi generalul în rezervă Neculai Staicu Buciumeni.
Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Luigi David
Editor web: Dana Costache