În prezenţa Ministrului Energiei Andrei Gerea, autorităţile gălăţene au anunţat cu mare fast repornirea instaţilor de termoficare.
Apa va ajunge în apartamentele gălățenilor de abia de vineri. Întrebat dacă face o vizită de imagine, în condițiile în care sala a fost plină cu membri ai Partidul Liberal Reformator, ministrul a răspuns printr-o critică adusă fostelor guvernări.
Andrei Gerea, ministrul Energiei: "În Guvernul Boc sau Ungureanu ne amintim că se inaugurau cu mult fast lucruri inutile, telegondele, mai ştiu ce alte bazaconii, fabrici de bani pentru partid, puşculiţe. Eu zic că e bine să ne obişnuim şi să căutăm tocmai acest gen de inaugurări".
Vizibil deranjat de întrebare, edilul Galaţiului, Marius Stan a sărit în apărarea ministrului.
Marius Stan, primarul municipiului Galaţi: "Nu e nimic forţat că a venit aici, a venit şi la rugămintea mea pentru că este şi dânsul unul din artizanii acestui succes. Mai avem un pic şi îi dăm şi două palme domnului ministru că a venit la noi".
Apa caldă va fi produsă cu ajutorul aburului industrial produs de combinatul siderurgic. Soluţia este una temporară doar până în septembrie, şi condiţionată de plata facturilor.
Din toamnă, pentru a primi în continuare gaz, Electrocentrale trebuie să plătească datoria de 50 de milioane de lei, pe care o are de achitat la principalii creditori, Romgaz şi Transgaz.
Sinan Mustafa, administrator special CET Galaţi: "Condiţia esenţială este plata, fără acestă paltă vreau să spun din start cu toţi membri de aici de la masă ...că se opreşte".
Asociațiile care au semnat contractul cu noua societate de termoficare vor porni de la zero. Există, însă, şi o veste proastă: vechile datorii vor fi recuperate de executorii judecătorești.
Marius Stan, primarul municipiului Galaţi: "Vor executa silit pe toţi datonicii, deci nu vor scăpa...dacă de Primăria au scăpat, de lichidator nu mai scăpă".
Nu toţi gălăţeni se vor bucura, însă, de luxul de avea apă caldă la robinet. Administratorii de asociaţii de proprietari spun că noile contracte dezavantajează locatarii care vor trebui să plătească la grămadă, inclusiv pierderile.
Claudia Toader, administrator Asociaţie Proprietari: "Locatarul are prioritate, trebuie întrebat, trebuie să citească convenţia cu Calorgal şi dacă semnează atunci semnăm şi noi. Anul trecut nu am avut aparate montate, s-a plătit foarte mult, calitatea serviciului a fost foarte proastă".
Cu sau fără apă caldă, gălăţenii nu văd cu ochi buni vizita ministrului Gerea în oraş.
"Mi se pare paradă, se putea rezolva la nivel local" spune un gălăţean.
"Mai bine venea să-i întrebe ce au făcut cu banii din subvenţii de au falimentat fostul Apaterm" declară alt localnic.
În acest moment, doar jumătate din cele 670 de asociații de proprietari au fost de acord să semneze noile contracte cu societatea de termoficare.
Asociaţiile care nu semnează vor fi blindate şi nu vor primi apă caldă. De la 1 aprilie Galaţiul a rămas fără apă caldă din cauza datoriilor neplătite către Romgaz.
reporter: Cornelia Mazilu
operator: Bogdan Cazacu