Sute de ruşi-lipoveni din Galaţi sunt în febra pregătirilor pentru Crăciun. Ajunul sărbătorii i-a prins pe mulţi cu ultimele preparate pe foc. Doamna Duţă Pelaghia, în vârstă de 62 de ani, pregătea de zor ciorba de porc.
Duţă Pelaghia: "La noi, la lipoveni baza este ciorba, suntem ciorbari. Foarte multă lume consumă borş, noi aşa îi spunem. În care punem coastă de prucel, cărniţă, cartofi, la noi baza este şi cartoful".
Primul fel pe care l-a preparat a fost răcitura, numită de lipoveni haladeţ.
Duţă Pelaghia: "Faţă de alte etnii, noi o servim cu hrean cu oţet, nu cu usturoi. O răcitură cât mai multă. Este specificul şi tradiţionala noastră mâncare".
Cârnaţii, toba şi lebărul sunt deja gata şi vor fi puse pe masă în prima zi de Crăciun. La fel şi cozonacul, pe care lipovenii obişnuiesc să-l mănânce cu smântână. Pentru comunitatea ruşilor - lipoveni mai importantă este semnificaţia religioasă a Crăciunului.
Duţă Pelaghia, lipoveancă: "Când ne trezim în Ajunul Crăciunul, primul lucru este de aprins toate candelele, îţi faci rugăciunea de dimineaţă şi apoi treci la celelalte probleme gospodăreşti pe care le ai".
Tradiţia spune că sărbătoarea Crăciunului trebuie întâmpinată nu doar cu sufletul curat după post, ci şi cu trupul curăţit în saună.
Duţă Pelaghia, lipoveancă: "La lipoveni baia caracteristică nu este cada de la bloc este o bania, este baie de abur. Aburul care îţi dă sănătate şi devii alt om, te naşti a doua oară".
În seara de Ajun comunitatea ruşilor - lipoveni merge la slujba de vecernie şi se pregăteşte pentru prima zi de Crăciun, pe care o vor începe tot în biserică.
Reporter: Georgina Ciurea
Operator: Ionuţ Mocanu