Cavoul roman a fost descoperit în timpul lucrărilor la fundaţia unui bloc de locuinţe. Muncitorul de pe excavator a crezut că este o cazemată din timpul războiului şi l-a distrus parţial.
Cei de pe şantier şi-au dat seama imediat că nu este vorba doar despre o cazemată şi au chemat arheologii. S-a înregistrat descoperirea şi s-a luat decizia conservării ei, in situu.
Marius Mitrof - consilier Direcţia Judeţeană de Cultură Galaţi: "Autorităţile, pentru a-l proteja în continuare in situu, au considerat să dea o utilitate locului repsectiv, betonând aşa cum vedem astăzi, amenajând un loc de parcare şi firesc o ghenă de gunoi, pentru locuitorii din blocurile din zonă".
Sub această ghenă, cavoul are dimensiuni impresionante. 12 metri lungime, nouă lăţime şi patru înălţime.
Pereţii sunt groşi de aproape doi metri, iar în momentul descoperirii erau pictaţi cu vopsea roşie şi brună. Bătrânii din cartier au auzit de această dovadă rară a civilizaţiei romane.
Nicolae Olaru - localnic: "Deasupra cavoului au pus gunoi, de 40 de ani."
Florin State - localnic: "Păcat de el. Acum e o parcare şi o ghenă de gunoi. Păi mulţumim primarilor".
Primari care nu au luat nicio măsură pentru a valorifica situl arheologic. Între timp, acolo au apărut mai multe construcţii provizorii, consignaţii, care acum ar trebui demolate.
Reprezentanţii Primăriei susţin că acum au notificat chiriaşii terenului să-şi demoleze construcţiile. Însă de un proiect concret, nici nu poate fi vorba. Totul este la nivel de intenţie.
Silviu Bacalum - purtător de cuvânt Primaria Galaţi: "Vom apela la specialişti, este Centrul Cultural Judeţean, care cu asta se ocupă, împreună cu ei vom demara un studiu de fezabilitate şi vom demara partea de studiere istorică, de punere în valoare a acestui sit".
Cavoul roman din Galaţi arată că în secolele al - III - lea şi al - IV - lea, Imperiul Roman deţinea complet controlul în zona de sud a Moldovei.
Reporter: Adrian Obreja
Operator: Luigi David
Editor web: Dana Costache